Gruparea Statul Islamic (SI) este capabila sa comita in Statele Unite atacuri comparabile cu cele de la Paris si Bruxelles, a estimat miercuri coordonatorul agentiilor de informatii americane, James Clapper, intr-un interviu la CNN, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Ei au aceasta capacitate", a declarat coordonatorul a 17 agentii de informatii din SUA. "Acesta este un lucru care ne ingrijoreaza foarte mult in Statele Unite, ca ei pot pregati un raid asa cum au facut-o la Paris sau Bruxelles", a adaugat Clapper.

Atacurile de la Paris, in diferite cartiere ale capitalei franceze si pe Stade de France, la 13 noiembrie 2015, au facut 130 de morti. Cele de la Bruxelles la 22 martie 2016, in metrou si aeroport, 32 de morti.

Aceste atacuri revendicate de SI par sa aiba legatura cu aceeasi celula a organizatiei jihadiste.

Dar alti responsabili americani, intervievati de asemenea de CNN in cadrul aceluiasi program, nu sunt chiar de aceeasi parere.

"Aici, in Statele Unite, avem de-a face cu o amenintare mai mica decat in Europa", a estimat mai ales presedintele Barack Obama.

In interviul sau, Clapper a avertizat de asemenea ca lumea nu va termina cu extremismul islamist atat timp cat persista dezechilibrele "economice si socio-economice fundamentale" si zonele scapate de sub controlul statului.

Fara un raspuns mai eficient la aceste "probleme fundamentale", "cred ca vom lupta pentru o lunga perioada de timp, fie impotriva gruparii Statul Islamic sau a altor grupuri", a asigurat James Clapper.

Alte grupuri extremiste se vor naste din gruparea Statul Islamic, in acelasi mod in care SI s-a nascut din miscarea Al Qaida, a explicat el.

"Cred ca vom fi intr-o perpetua stare de suprimare" a acestor grupuri, a insistat el.