Comisia Europeana a propus oficial, miercuri, introducerea unei "contributii de solidaritate" in valoare de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat, solicitant de azil, pe care un stat membru refuza sa il primeasca. Planul CE prevede instituirea unui sistem de azil "durabil si echitabil" pentru refugiati, ceea ce inseamna o permanentizare a cotelor obligatorii de migranti. Planul Comisiei Europene, prezentat miercuri la Bruxelles, are nevoie de aprobarea statelor membre si a Parlamentului European pentru a fi pus in aplicare, arata Comisia Europeana, intr-un comunicat.

Tabara de refugiatiFoto: Captura YouTube

Planul pentru refugiati al Comisiei Europene isi propune sa repartizeze responsabilitatile legate de gestionarea crizei migrantilor intre statele membre in functie de marimea, numarul de locuitori si situatia economica a fiecarei tari.

Tinand cont de acesti factori, Comisia Europeana isi propune sa instituie un mecanism permanent de distribuire a refugiatilor. Statele membre pot refuza timp de un an primirea migrantilor, insa vor trebui sa plateasca 250.000 de euro pentru fiecare refugiat caruia refuza sa ii ofere azil.

In situatia in care o tara membra se va confrunta cu un flux de solicitanti de azil cu 50% mai mare decat cota stabilita de Bruxelles, tara respectiva poate cere redistribuirea surplusului de migranti in alte tari.

Comisia Europeana isi propune sa mentina partial actualul sistem, denumit "Dublin", dar considera ca presiunea asupra unor state membre trebuie redusa.

Comisia Europeana a mai propus, miercuri, renuntarea la regimul de vize pentru cetatenii turci care calatoresc in spatiul Schengen, cu anumite conditii, in cadrul acordului incheiat in 18 martie intre UE si Turcia pentru gestionarea crizei migrantilor. Masura era una foarte asteptata de Guvernul de la Ankara.

Printre cele 72 de criterii solicitate pentru eliminarea vizelor, Ankara trebuie sa respecte cinci "pana la finele lunii iunie", a explicat vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Potrivit acestuia, acordul semnat cu Turcia "a dat evident rezultate", in conditiile in care acum se inregistreaza "mai putin de 100 de sosiri pe zi pe insulele grecesti, fata de mii in toamna".

Printre criteriile solicitate, vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat o lupta mai eficienta a autoritatilor turce impotriva coruptiei, negocierea unui acord cu Europol sau revizuirea legislatiei antiteroriste.

Cotidianul francez Le Monde scria miercuri dimineata, inainte de prezentarea planului Comisiei Europene, ca, pe langa discutiile aprinse privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, planul Comisiei Europene ar mai propune o alta masura controversata: statele membre care se opun primirii de migranti pe teritoriul lor ar putea plati un "impozit de solidaritate" pentru fiecare refugiat refuzat. Cuantumul pentru acest impozit nu a fost inca stabilit, insa s-a luat in discutie o valoare de "pana la 250.000 de euro" pentru fiecare refugiat refuzat.

Planul pentru refugiati care urmeaza sa fie prezentat miercuri de Comisia Europeana isi propune sa imparta responsabilitatile legate de gestionarea crizei intre statele membre, in functie de marimea si bogatia fiecarei tari, scria Le Monde.

Unul dintre principalele puncte ale planului Comisiei Europene prevede eliminarea vizelor pentru cetatenii turci. Comisia a anuntat insa luni ca, in cazul in care va aproba liberalizarea regimului de vize de scurt sejur pentru cetatenii turci, decizia va include si o asa-numita "frana de urgenta" care sa permita suspendarea acestei facilitati in cazul in care Guvernul de la Ankara nu respecta criteriile cerute de blocul comunitar.

Turcia trebuie sa indeplineasca 72 de criterii pentru ca cetatenii ei sa poata calatori in UE fara viza, conditie pusa de Ankara pentru aplicarea recentului acord cu UE pentru stavilirea fluxului de migranti. Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte astazi asupra respectarii de catre Turcia a celor 72 de criterii, ce cuprind conditii tehnice si legale.

Daca executivul comunitar va aprecia in raportul de miercuri ca Turcia indeplineste conditiile pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, va face o propunere legislativa in acest sens asupra careia trebuie sa se pronunte ulterior Parlamentul European si statele membre ale UE.

Pe langa liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, planul Comisiei Europene prevede si instituirea unui sistem comun de azil "durabil si echitabil" pentru refugiati, ceea ce inseamna o permanentizare a cotelor obligatorii de migranti.

Comisia isi propune sa mentina partial actualul sistem, denumit "Dublin", dar considera ca presiunea asupra unor state membre trebuie redusa.

Mecanismul de relocare de urgenta a refugiatilor a fost stabilit de UE dificil si cu critici puternice. In conditiile in care cele 28 de tari s-au inteles sa repartizeze intre ele circa 160.000 de refugiati ajunsi in Grecia si in Italia, doar 1.111 oameni au fost subiectul acestui proces.

Asa-numitul "sistem de la Dublin", care stabileste tara responsabila pentru examinarea cererii de azil, este criticat de multi ani, iar afluxul brusc si masiv de migranti - peste 1,25 de milioane de cereri depuse in 2015 - a dezvaluit problemele unui sistem care a pus o presiune enorma pe tarile aflate in "prima linie", Italia si, in special, Grecia.