Generalul american Curtis Scaparrotti preia miercuri comanda trupelor NATO in Europa, unde Alianta Nord-Atlantica a inceput o intarire militara fara precedent pe fondul cresterii tensiunilor cu Rusia si desfasoara nave pentru stoparea trecerii migrantilor prin Marea Egee, comenteaza AFP.

Curtis ScaparrottiFoto: NATO

Scaparrotti, care -dupa serviciul in Afganistan - a condus pana in prezent trupele americane din Coreea de Sud, devine astfel al 18-lea comandant suprem al fortelor Aliantei Nord-Atlantice, post strategic inaugurat in 1951 de generalul american Dwight Eisenhower.

'Ne aflam intr-un moment crucial' pentru ca Europa 'se confrunta cu amenintari si provocari strategice numeroase', a rezumat situatia generalul Scaparrotti (60 de ani), in cursul audierii sale de catre Senatul american in aprilie. 'O Rusie in plina recrudescenta vrea mai multa putere si dovedeste un comportament tot mai agresiv', 'terorismul constituie o amenintare imediata, asa cum lumea a putut fi martora in recentele tragedii la Bruxelles, Paris si Ankara', iar 'afluxul semnificativ al migrantilor si refugiatilor a provocat crize economice, demografice si umanitare care pun la incercare structura sociala a Europei', explica el, citeaza Agerpres.

Generalul american va trebui sa continue linia predecesorului sau, generalul Philip Breedlove, 'spunand si repetand europenilor ca trebuie sa faca mai mult' pentru a-si stopa in cele din urma reducerea cheltuielilor pentru aparare, a subliniat Jan Techau de la institutul Carnegie Europe. Criza ucraineana din primavara 2014, care dureaza in pofida unei incetari a focului convenite intre rebelii prorusi si Kiev, a pus capat optimismului occidentalilor de a putea coopera cu Rusia, obligand NATO sa se lanseze intr-o 'insistenta moderna' fara precedent dupa sfarsitul Razboiului rece pentru o intarire militara substantiala a Estului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvaluit in cursul saptamanii ca aceasta consolidare s-ar putea traduce prin desfasurarea sub forma de rotatie a patru batalioane (putand avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamemtele asociate in Tarile baltice si in Polonia. In Est, mici baze logistice au fost instituite deja, fara a omite intarirea patrulelor aeriene si maritime, crearea unei forte foarte rapid desfasurabile si o multiplicare a exercitiilor.

SUA vor, de altfel, sa desfasoare ￯ prin rotatii succesive ￯ o brigada blindata in Europa de Est (4.200 de soldati) din februarie 2017 si prevad cvadruplarea in anul urmator, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor lor destinate intaririi prezentei militare americane in Europa. Viitorul summit al NATO ￯ in doua luni, la Varsovia ￯ va fi ocazia 'cimentarii acestor decizii', a asigurat marti ministrul estonian al apararii, Hannes Hanso.

De asemenea, tarile membre ale NATO din sudul Europei sunt atente la evenimentele din Siria si Turcia, de unde au plecat anul trecut peste 850.000 de migranti spre Europa, si la coastele libiene, etapa a rutei migratorii subsaheliene. Ca raspuns la grava criza a migrantilor in Europa, NATO si-a trimis inca din martie sase nave de razboi in Marea Egee pentru a supraveghea si intercepta retelele de traficanti, operatiune foarte novatoare pentru Alianta.

NATO intentioneaza chiar sa mearga si mai departe, 'transformand' Active Endeavour ￯ alta misiune navala in Marea Mediterana, axata pe antiterorism ￯ pentru a-i permite sa coopereze mai bine cu flota Uniunii Europene care actioneaza impotriva traficantilor in largul coastelor libiene. In fata acestor interese strategice divergente in Est si in Sud, 'principala provocare pentru Scaparrotti va fi sa pastreze unitatea Aliantei', subliniaza Daniel Fiott, cercetator la Institutul de Studii Europene (VUB), cu atat mai mult cu cat presedintele rus Vladimir Putin 'cauta in mod deliberat' sa divizeze NATO, asa cum a remarcat chiar Curtis Scaparrotti, care avea ca misiune principala in Coreea de Sud sa-l tina la respect pe imprevizibilul lider nord-coreean Kim Jong-Un.