Unul dintre cei mai influenti oameni politici din statul New York, fostul presedinte al Adunarii Sheldon Silver, a fost condamnat marti la 12 ani de inchisoare pentru coruptie publica, dupa ce a obtinut nejustificat milioane de dolari, transmite AFP, citata deAgerpres.

Sheldon Silver, 72 de ani, presedinte democrat al Adunarii (camera inferioara) a statului din nord-estul SUA timp de 21 de ani (intre 1994 si 2015), a fost gasit vinovat, pe 30 noiembrie, de extorcare si spalare de bani.

El va trebui sa restituie cele 5,3 milioane de dolari obtinute fraudulos si sa plateasca o amenda de 1,75 milioane de dolari, a decis judecatorul federal Valerie Caproni, care in cursul citirii sentintei a afirmat ca Sheldon Silver este unul dintre cei mai corupti alesi din istoria statului New York. Ea a denuntat "raul incalculabil cauzat newyorkezilor". Sheldon Silver urmeaza sa se predea ca detinut pe 1 iulie.

"Aceasta condamnare severa este un sfarsit corect si adaptat la lunga cariera de coruptie a lui Sheldon Silver", a declarat la randul sau procurorul federal de Manhattan, Preet Bharara. Sheldon Silver a fost gasit vinovat ca a luat mita in valoare de patru milioane de dolari din partea a doua cabinete de avocati, carora le trimitea clienti, si ca a spalat un alt milion de dolari. Fostul omul politic sustinea veniturile exterioare functie sale de "speaker" proveneau din activitati limitate, in calitate de avocat, in domeniul medical.

In cadrul functiei sale in Adunare, el a intreprins tot ce a fost posibil pentru a impiedica buna functionare a unei comisii anticoruptie publica, infiintata in 2013 si intre timp dizolvata. In pofida condamnarii sale, el va primi pensie, faptul luat in calcul de jucator la stabilirea amenzii. Alti doi alesi locali, printre care Dean Skelos, fostul lider al majoritatii republicane din Senatul statului New York, au fost, de asemenea, gasiti vinovati de coruptie.

Pedeapsa lui Dean Skelos urmeaza sa fie pronuntata pe 12 mai, mai scrie AFP.