Directorul general al OIAC a afirmat marti ca exista dovezi care sugereaza ca organizatia Statul Islamic (SI) este in stare sa fabrice propriile arme chimice in Siria si Irak, dovezi despre care a pus ca sunt "extrem de ingrijoratoare", relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Este posibil sa le fi produs ei singuri, ceea ce este extrem de ingrijorator", a declarat Ahmet Uzumcu. "Aceasta inseamna ca au tehnologia, cunostintele si acces la substantele care pot fi utilizate pentru producerea de arme chimice", a continuat el.

In februarie, directorul CIA, John Brennan, a afirmat la postul CBS News ca luptatorii SI au capacitatea de a fabrica mici cantitati de clor si gaz mustar (iperita).

Coalitia internationala impotriva SI a desfasurat la inceputul lunii martie lovituri asupra instalatiilor gruparii, afectand "capacitatea SI de a produce arme chimice", potrivit purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Echipele de inspectori ai Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au gasit dovezi potrivit carora gaz mustar a fost folosit in august in Irak si Siria, in special la Marea, in provincia Alep.

De mai multe luni, OIAC avertizeaza in legatura cu folosirea frecventa - fara a se pronunta asupra responsabililor - a gazului sarin, iperitei sau clorului in luptele care devasteaza Siria de cinci ani si au facut peste 260.000 de morti.

"Exista suspiciuni serioase ca jihadistii au fost in masura sa foloseasca" arme chimice, a subliniat Ahmet Uzumcu, refuzand sa precizeze atacurile in cauza.

Pe 9 martie, un atac chimic asupra orasului Taza, in nordul Irakului, atribuit jihadistilor din SI, a ucis trei copii si a ranit 1.500 de persoane.

La inceputul lunii aprilie, Rusia si China au propus Consiliului de Securitate o rezolutie vizand sa impiedice cumpararea de arme chimice de catre grupuri extremiste din tarile vecine Siriei, ca Irakul si Turcia, reaminteste AFP.