Procuratura braziliana a cerut luni Curtii Supreme deschiderea unei anchete pentru coruptie asupra liderului opozitiei si candidat la prezidentialele din 2014, Aecio Neves, un initiator al procedurii de demitere a presedintei Dilma Rousseff, scrie AFP, citata deAgerpres.

"Procurorul general, Rodrigo Janot, a cerut deschiderea unei anchete" asupra senatorului Aecio Neves pentru o afacere legata de vastul scandal de coruptie Petrobras, a declarat un purtator de cuvant al procuraturii.

Cererea se bazeaza pe declaratiile lui Delcidio Amaral, fost lider al grupului senatorial al Partidului Muncitorilor (PT, stanga, la putere) care a acceptat sa colaboreze cu justitia ￯ in schimbul unor viitoare reduceri ale pedepsei ￯ dupa punerea sa sub acuzare in dosarul Petrobras si trei luni de inchisoare. In declaratia sa, Delcidio Amaral a afirmat anchetatorilor ca Aecio Neves a beneficiat "fara nicio indoiala" de o retea de mituire pusa la punct in cadrul companiei nationale de electricitate Furnas, cu aceleasi firme de constructii implicate in reteaua de fraude legate de gigantul petrolier Petrobras si care au dus la pierderi de cel putin doua miliarde de dolari.

Delcidio Amaral il acuza, de asemenea, pe Aecio Neves ca a incercat sa ascunda datele bancare ce ar implica gestiunea sa guvernator al statului Minas Gerais (2003-2010) intr-un sistem de cumparare a voturilor in parlament in ultimul deceniu, cunoscut ca scandalul "mensalao". "Referintele la numele senatorului Aecio (Neves) sunt bazate pe zvonuri si nu exista nicio dovada sau indiciu a vreunei nereguli comise", a afirmat serviciul sau de presa intr-un comunicat.

"Este vorba despre povesti vechi care au facut obiectul unor anchete", potrivit aceleiasi surse. Curtea Suprema a Braziliei a decis in aprilie sa includa in dosarul anchetei asupra retelei de coruptie Petrobras acuzatiile la adresa presedintei Dilma Rousseff formulate de Delcidio Amaral. Decizia, adauga dosarului alte acuzatii, ale aceluiasi senator, la adresa predecesorului si mentorului Dilmei Rousseff, Luiz Inacio Lula da Silva, si actualului vicepresedinte al tarii, Michel Temer.