Numarul atacurilor intreprinse de combatanti ai Statului Islamic a crescut in acest an, mai ales in Siria si in Irak, organizatia jihadista incercand sa raspunda astfel la pierderile teritoriale insemnate inregistrate in ultimul timp, indica un raport publicat duminica de compania de informatii si analize globale IHS, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, in primele trei luni din 2016 au avut loc 891 de atacuri ale SI in Irak si Siria, o crestere cu 300% fata de orice alt trimestru de cand jihadistii au cucerit teritorii importante, la mijlocul lui 2014, scrie Agerpres.

In atacurile din ianuarie-martie 2016 au fost ucisi 2.150 de oameni, cu 44% mai multi decat in precedentele trei luni, acesta fiind si cel mai sangeros bilant in aproape un an.

"Gruparea recurge tot mai mult la violente cu victime in masa in conditiile in care este supusa unor presiuni puternice din multe parti", a explicat Matthew Henman, seful Jane's Terrorism and Insurgency Centre din cadrul IHS.

Armata SUA estimeaza ca teritoriul stapanit de SI s-a redus cu circa 40% in Irak fata de apogeul din 2014, si cu 20% in Siria.

Raportul IHS mai semnaleaza o intensificare a atacurilor SI in Libia, unde militantii organizatiei jihadiste au preluat controlul asupra orasului Sirta, din centrul tarii, si au atacat campuri petrolifere.

Analiza arata ca in primele trei luni ale anului au avut loc deja tot atatea atacuri ca in precedentele sase luni. P

otrivit IHS, activitatea Statului Islamic s-a intensificat si in zona orasului Sabratha, din nord-vestul tarii, descrisa drept un teren de pregatire a unor atacuri in tara vecina Tunisia.

"Atacuri de mare impact, cu numeroase victime, sunt o metoda incercata si testata de a deturna atentia de la problemele cu care se confrunta SI", si destinata 'atat consumului intern, cat si extern', a explicat Matthew Henman.