Statele Unite au acuzat luni organizatia non-guvernamentala Greenpeace ca interpreteaza gresit informatiile despre un proiect al acordului transatlantic de liber-schimb (TTIP), pe care acest ONG a reusi sa-l obtina in pofida eforturilor SUA si ale UE de a-l pastra secret si care este considerat de Greenpeace o dovada a faptului ca oficialii europeni ar fi dispusi sa faca celor americani concesii in privinta respectarii standardelor comunitare de protectie a consumatorilor si mediului, cum ar fi de exemplu cele legate de organismele modificate genetic, scrie Agerpres.

TTIP Leaks, documentul prezentat de GreenpeaceFoto: Agerpres/EPA

Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirma ca reprezinta o parte a proiectului de acord negociat de UE si SUA. In opinia acestui ONG, informatiile prezentate confirma temerile ca acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizata de care vor profita marile companii in detrimentul respectarii normelor europene privind sanatatea consumatorilor si mediul.

In replica, un purtator de cuvant al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poarta negocierile cu UE, a declarat conform agentiei France Presse ca "interpretarile facute pe marginea acestui document par a fi in cel mai bun caz inselatoare si in cel mai rau caz total eronate".

Acordul aflat in curs de negociere "va pastra, nu va relaxa regulile noastre solide de protectie a consumatorilor, a sanatatii si mediului si va pune SUA si UE in pozitia de a promova reguli mai solide in intreaga lume", a adaugat sursa citata, care a reluat astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeana tot ca reactie la aceasta scurgere de informatii.

Negociat de doi ani in cel mai mare secret, acordul TTIP are ca obiectiv eliminarea barierelor vamale si de reglementare pentru crearea unei vaste zone de liber schimb intre UE si SUA.

Conform documentelor publicate de Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protectia consumatorilor care blocheaza organismele modificate genetic si carnea tratata cu hormoni prin inlaturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenta in reglementare atunci cand exista indoieli stiintifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Aceleasi documente sugereaza ca autoritatile de la Washington au amenintat UE ca vor bloca eforturile destinate facilitarii exporturilor de autoturisme europene daca, in schimb, Europa nu accepta sa permita vanzarea mai multor produse agricole americane.