Un vas american de croaziera a plecat din portul orasului Miami si urmeaza sa ajunga luni in capitala cubaneza Havana, transportand 700 de pasageri, fiind prima calatorie de acest tip din ultimii 50 de ani, ca urmare a ridicarii restrictiilor de transport dintre cele doua state, scrie Mediafax citand BBC.

VAS DE CROAZIERAFoto: USER UPLOADED

Cuba si SUA si-au reluat relatiile diplomatice anul trecut, dar cu toate acestea unele restrictii de transport si comert impuse din timpul Razboiului Rece raman in vigoare.

Calatoriile maritime intre cele doua state au fost autorizate dupa ce Cuba a ridicat o interdictie privind parasirea sau intrarea cetatenilor cubanezi pe cale maritima.

Compania americana care opereaza vasul, Carnival, a declarat ca a primit permisiunea din partea ambelor state pentru a efectua curse maritime pe ruta Florida-Cuba.

Potrivit unei legi cubaneze, cetatenii cubanezi puteau intra sau parasi tara doar pe cale aeriana, dar interdictia a fost ridicata de autoritatile cubanze in urma cu o saptamana, dupa mai multe proteste.

Inainte de Revolutia Cubaneza prin care Fidel Castro a ajuns la putere in 1959, cursele maritime erau o modalitate obisnuita de transport pentru a ajunge din Florida in Cuba. Dar din decembrie 2015, cand Barack Obama si Raul Castro au anuntat ca au cazut de acord asupra reluarii relatiilor diplomatice, turismul in Cuba a atins cifre-record.

Vasul de croaziera Adonia va efectua curse saptamanale pe ruta Miami-Cuba, a anuntat compania Carnival.

Ultima cursa de acest tip care a ajuns in Cuba dintr-un port american a avut loc in 1978, potrivit Associated Press.