Secretarul de stat american John Kerry si-a exprimat duminica speranta ca vor fi facute progrese in discutiile de la Geneva din urmatoarele doua zile pentru o reinnoire a acordului de incetare a ostilitatilor in toata Siria si reluarea convorbirilor de pace pentru a pune capat luptelor, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

"Speranta este ca putem face unele progrese", a declarat Kerry la inceputul unei intalniri cu ministrul de externe al Iordaniei Nasser Judeh la scurt timp dupa sosirea sa la Geneva.

"Acestea sunt ore critice, asteptam cooperarea Rusiei si evident ca regimul sa asculte Rusia si sa raspunda", a adaugat el. Vizita aranjata in graba a lui Kerry la Geneva urmeaza unui apel al emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, catre Statele Unite si Rusia pentru a salva o incetare a focului de doua luni in Siria dupa lupte grele in orasul Alep, aminteste Reuters. Moscova si Washingtonul au intermediat acordul de incetare a focului de la 27 februarie, aplicat in vestul Siriei dar care exclude combatantii Al Qaida si ai Statului Islamic.

Puterile mondiale si Natiunile Unite au incercat sa salveze acest armistitiu. Armata siriana a anuntat vineri un "regim de calm" sau o acalmie in lupta, care se aplica la Damasc si in unele dintre periferiile capitalei, precum si in parti din nord-vestul provinciei de coasta Latakia. Dar el exclude orasul Alep. Kerry a insistat ca o incetare a focului este necesara in toata Siria, exprimandu-si speranta ca va fi in masura sa reafirme incetarea ostilitatilor dupa discutiile de la Geneva.

El se va intalni cu ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir si De Mistura luni, noteaza Reuters.