Austria este in discutii cu Uniunea Europeana (UE) in vederea prelungirii controalelor la frontierele restabilite provizoriu, anul trecut, in spatiul Schengen, in scopul ingradirii afluxului de migranti, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne austriac, Karl-Heinz Grundboeck, informeaza Agerpres citand AFP.

"Confirm ca suntem in discutii cu Comisia Europeana si partenerii nostri europeni pe marginea acestui subiect", a declarat Karl-Heinz Grundboeck pentru agentia de presa franceza.

Potrivit mass-media germane, mai multe tari europene fac presiuni asupra Bruxellesului pentru a obtine prelungirea cu cel putin sase luni a controalelor provizorii in cadrul spatiului Schengen. Aceasta autorizatie exceptionala ar urma sa se incheie la 13 mai.

In fata celei mai mari crize a migratiei de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Belgia, Danemarca, Franta, Germania si Suedia si-au inasprit politicile la frontiera.

Intrate in vigoare in 1995, acordurile Schengen au suprimat controalele la frontierele a 22 de state din cele 28 membre ale UE. Insa o clauza exceptionala autorizeaza statele sa restabileasca, pana la 13 mai 2016, controlul provizoriu la frontiere.

"Cerem sa veniti cu o propunere pentru a le permite statelor membre care considera aceasta prelungire necesara sa o prelungeasca dupa 13 mai", au notat cele sase state intr-o scrisoare adresata Bruxellesului, potrivit cotidianului german Die Welt.

O sursa apropiata guvernului german a precizat pentru AFP ca aceasta scrisoare va fi trimisa luni.

Comisia Europeana, care nu s-a exprimat inca pe marginea problemei, urmeaza, in 12 mai, sa redacteze bilantul in ceea ce priveste rezultatele Greciei in materie de protectie a frontierelor externe ale UE. In cazul unui bilant negativ, Comisia ar putea prelungi autorizatia pentru controale la frontiera.