Bombardarea de catre armata americana a unui spital al organizatiei Medici fara Frontiere la Kunduz, in Afganistan, in octombrie anul trecut, nu este o "crima de razboi" ci o succesiune de "erori", a afirmat vineri un inalt oficial al armatei americane, citat de AFP.

"Ancheta a concluzionat ca o serie de membri ai personalului (militar) nu au respectat regulile de angajare si dreptul conflictelor armate. In schimb, ancheta nu a ajuns la concluzia ca aceste erori constituie o crima de razboi", a declarat generalul Joseph Votel, care a prezentat raportul Pentagonului.

"Termenul de crima de razboi este de obicei rezervat actelor intentionate, faptelor in care sunt luati drept tinta, deliberat, civili, locuri sau obiective protejate", a argumentat seful centrului operational al armatei americane (Centcom).

"Inca o data, ancheta a stabilit ca incidentul a rezultat in urma unei combinatii de erori umane, erori in proces, esecuri tehnice si ca niciunul dintre membrii personalului (militar) nu stia ca este pe punctul de a lovi un spital", a sustinut el.

In 3 octombrie 2015, un avion al fortelor speciale americane a bombardat spitalul organizatiei in conditiile in care fortele afgane incercau sa preia controlul asupra Kunduz, oras strategic aflat la acel moment in mainile talibanilor. Raidul s-a soldat cu 42 de morti.

Medici fara Frontiere a acuzat atunci "o mare neglijenta a trupelor americane si incalcarea dreptului de razboi" si a cerut deschiderea unei anchete internationala.