Comandamentul american pentru activitatile de aparare si atac informatic (Cybercom) lucreaza sa distruga conexiunile la internet ale gruparii Statul Islamic (SI) pentru a-i plasa pe jihadisti intr-o stare de "izolare virtuala", au afirmat joi responsabili ai Pentagonului, potrivit AFP, citata de Agerpres.

In ceea ce a descris ca "prima operatiune majora de lupta" a acestei unitati, secretarul Apararii Ashton Carter a apreciat ca Cybercom joaca un rol foarte important in operatiunea lansata impotriva gruparii SI in Irak si Siria.

"Obiectivele sunt de a intrerupe lantul de comanda si control al SI, de a intrerupe capacitatea sa de a face banii sa circule, de a intrerupe capacitatea sa de a tiraniza si controla populatia, de a intrerupe capacitatea sa de a recruta pe plan international", a declarat Ashron Carter in cursul unei audieri de trei ore in fata Comisiei pentru fortele armate a Senatului.

"Ii bombardam si ii vom lasa fara internet", a mai spus el.

Seful statului-major interarme, generalul Joe Dunford, a adaugat ca scopul este de a taia comunicatiile jihadistilor.

"Incercam pe plan global sa obtinem o izolare virtuala" a jihadistilor, a declarat Joe Dunford, cel mai inalt gradat american. "Este foarte complementar cu actiunile noastre de pe teren si ne concentram in special asupra operatiunilor care pot fi organizate de SI in strainatate", a continuat generalul.

Cybercom are ca misiune sa protejeze militarii americani si anumite retele civile impotriva oricarui atac informatic de anvergura. Pana in 2018, aceasta unitate va fi alcatuita din 6.000 de militari si tehnicieni civili repartizati in 133 de unitati.

Una dintre aceste echipe, care include vreo 65 de membri, lucreaza in prezent in Orientul Mijlociu si desfasoara operatiuni cibernetice contra retelelor gruparii SI.