Pentagonul se pregateste sa dezvaluie un consistent raport de ancheta in legatura cu raidul aerian al fortelor americane, in octombrie, asupra unui spital al organizatiei Medici fara Frontiere (MSF) din orasul afgan Kunduz, a afirmat joi un oficial din cadrul Departamentului Apararii, citat de AFP si Agerpres.

Sub acoperirea anonimatului, responsabilul de la Pentagon a precizat ca raportul de aproape 3.000 de pagini va putea fi prezentat de vineri, insa cu fragmente intregi cenzurate de autoritatile militare.

Un avion al fortelor speciale americane a bombardat la 3 octombrie 2015 un spital al MSF la Kunduz, in timp ce fortele afgane incercau sa preia controlul in acest oras strategic controlat de talibani la acea data. Raidul a facut 42 de morti.

Pentagonul a indicat la sfarsitul lunii noiembrie ca incidentul a fost cauzat 'in primul rand de o eroare umana'. Dar MSF a respins aceasta versiune, explicand ca dincolo de erori au fost comise 'incalcari ale legilor razboiului'. Organizatia cere insistent deschiderea unei anchete internationale.

Armata americana a anuntat in martie ca peste 10 militari au facut sau vor face obiectul unor sanctiuni administrative in urma acestei erori care a scandalizat opinia publica si care l-a determinat pe presedintele SUA, Barack Obama, sa prezinte scuze. Masuri primite insa cu raceala de comunitatea organizatiilor umanitare, mai scrie AFP.