Peste 50 de mii de oameni - salariati si studenti - au iesit in strada joi, in mai multe orase ale Frantei, cerand retragerea unui proiect de reforma in domeniul legislatiei muncii pe care il considera "inacceptabil". Protestul, la care au participat reprezentantii a 7 sindicate, este al patrulea de acest fel in ultimele doua luni. Protestul a fost marcat de incidente intre manifestanti si fortele de ordine in mai multe orase - peste 120 de manifestanti au fost retinuti si 24 de politisti raniti, dintre care 3 grav, relateaza AFP.

Proteste in FrantaFoto: Captura Youtube.com

Politistii au folosit gaze lacrimogene si au tras cu gloante de cauciuc in mai multe orase, in incercarea de a-i dispersa pe manifestanti.

15 mii de oameni au manifestat pe strazile Parisului, potrivit autoritatilor (60 de mii, potrivit unui sindicat francez). Manifestantia de la Paris a fost marcata de incidente, 5 protestatari fiind retinuti, iar doi politisti raniti in confruntarile cu protestatarii.

Incidente violente s-au inregistrat si la Toulouse, Rennes si Nantes.

Incepand din luna martie, sute de mii de oameni s-au mobilizat impotriva acestei reforme care isi propune sa reduca somajul record (3,5 milioane de oameni, peste 10%).

Cu un an inainte de alegerile prezidentiale, teama de o fronda masiva a determinat guvernul socialist sa renunte la punctele cele mai controversate ale proiectului, de inspiratie liberala.

Protestatarii continua insa sa acuze faptul ca reforma ar impiedica crearea de locuri de munca pentru tineri, iar modificarile recente nu i-au multumit pe opozantii proiectului.