Venezuela, tara care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, a atins un nou prag al politicilor falimentare: nu mai are bani pentru a plati tiparirea de bancnote, care, la fel ca majoritatea produselor, sunt importate, scrie Bloomberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe fondul spiralei inflationiste care pare fara sfarsit, Venezuela este nevoita sa tipareasca noi si noi bancnote, pentru a tine pasul cu cresterea continua a preturilor.

Articolul Bloomberg este bazat pe discutii cu directori de companii, diplomati si fosti oficiali, precum si pe documente interne ale bancii centrale. Nimeni nu a vrut sa comenteze oficial iar banca centrala nu a raspuns numeroaselor solicitari de comentarii.

Povestea a inceput anul trecut, cand guvernul presedintelui Nicolas Maduro a incercat sa compenseze lipsa tot mai mare de bani prin plasarea unor comenzi in valoare de mai multe milioane de dolari la producatorii de bancnote, inaintea alegerilor din decembrie dar si a vacantei de sarbatori.

La un moment dat, banca centrala a convocat o reuniune de urgenta si a cerut companiilor sa produca cat de multe bancnote pot. Acestea au acceptat, dar au constatat intarzieri in plata comenzilor.

Luna trecuta, De La Rue, cel mai mare producator de bani din lume, a trimis o scrisoare bancii centrale in care se plange ca nu a incasat 71 de milioane de dolari si ca isi va informa actionarii, daca nu se iau masuri. Scrisoarea a fost obtinuta de un site de stiri venezuelan si a fost confirmata pentru Bloomberg News.

"Este un caz fara precedent in istoria cand o tara cu o inflatie atat de mare nu poate obtine noi bancnote", a spus Jose Guerra, parlamentar de opozitie si fost director de cercetari la banca centrala. La sfarsitul anului trecut, banca centrala a comandat peste 10 miliarde de bancnote, depasind comanda de 7,6 miliarde a Federal Reserve din SUA plasata in acest an.

Cea mai mare inflatie din lume

Criza monetara se suprapune pe caderea cotatiei petrolului iar inflatia este asteptata sa ajunga in acest an aproape de 500%, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Primele semne ale crizei au inceput sa se vada in 2014, cand cetatenii petrecand ore intregi in fata bancomatelor si transportand adeseori sumele scoase cu rucsacul - suficiente pentru a plati o masa la restaurant.

Inaintea alegerilor parlamentare din 2015, banca centrala a contactat De La Rue (Marea Britanie), Oberthur Fiduciaire (Franta) si Giesecke & Devrient (Germania) pentru tiparirea a 2,6 miliarde de bancnote, potrivit unor documente bancare si unor surse familiare cu tranzactia. Inainte chiar de livrarea comenzii, banca a contactat companiile in cauza pentru o suplimentare.

De La Rue a castigat partea leului - 3 miliarde de bancnote - si a contactat canadienii de la Canadian Bank Note Company pentru a se asigura ca poate onora comanda pana la finele anului.

Lunetisti si avioane

Banii au ajuns in zeci de avioane 747 si curse charter. Sub supravegherea fortelor de securitate si ale lunetistilor, banii au fost transferat la banca centrala in miezul noptii.

La finele lui 2015, banca centrala si-a majorat de peste trei ori comanda initiala, solicitand in total 10,2 miliarde de bancnote, potrivit unor surse bine informate.

Dar companiile care tiparesc acesti bani au devenit ingrijorate. Potrivit unor documente interne, De La Rue a inceput sa se confrunte cu intarzieri de plati inca din iunie. La fel au patit si Giesecke & Devrient si Oberthur Fiduciaire. Astfel incat guvernul nu a primit decat un angajament pentru tiparirea a 3,3 miliarde de bancnote.

"La inceput, faci ochii cat cepele", spune o persoana familiara cu evenimentele. "O comanda suficient de mare pentru a-ti umple fabrica pentru un an, dar vrei sa te expui total unei tari riscante ca Venezuela?".

Situatia este si mai complicata din cauza cantitatii enorme de bani pentru a-ti plati facturile de baza. Cu cea mai mare bancnota a tarii, 100 de bolivari, iti poti cumpara acum o tigara de la chiosc.

Roaba plina cu bani

Inca din 2013, banca centrala a comandat studii pentru bancnote de 200 si 500 de bolivari dar, in ciuda asigurarilor repetate, nicio astfel de masura nu a fost adoptata pana in prezent.

Iar companiile de print dau inapoi. Banca centrala negociaza acum cu alte companii, inclusiv rusii de la Goznack si are un contract cu compania din Boston Crane Currency.

Steve Hanke profesor de economie la Johns Hopkins University si care a studiat hiperinflatia decenii, arata ca, pentru a mentine increderea in moneda atunci cand preturile urca in spirala, guvernele adauga de multe ori zerouri la bancnote, in loc sa inunde pietele cu bani.

"E un semn foarte prost sa vezi oameni alergand cu roaba plina cu bani sa isi cumpere un hot dog. Chiar si economia pe baza de numerar incepe sa se destrame".