Doi ziaristi turci de opozitie au fost condamnati joi pentru ca au reprodus, in 2015, o caricatura a lui Mahomed din Charlie Hebdo, in semn de solidaritate cu revista satirica franceza al carei sediu a fost atacat de jihadisti, scrie AFP, care noteaza ca este cea mai recenta decizie dintr-o serie de atentate la adresa libertatii presei in Turcia.

"Tribunalul (penal din Istanbul) a impus o pedeapsa de inchisoare de doi ani", a declarat avocatul lor, care a anuntat ca va ataca decizia in apel.

Reclamantii, care au spus ca au fost deranjati de aceasta "blasfemie", au strigat "Allah Akbar" la anuntarea verdictului, potrivit presei locale.

Hikmet Cetinkaya si Ceyda Karan, doi ziaristi renumiti, au publicat, in editorialul din 14 ianuarie, in editia print a cotidianului Cumhuriyet, doua versiuni ale paginii de deschidere a Charlie Hebdo dupa atentatele din 7ianuarie.

Cumhuriyet, opozant dur al regimului islamo-conservator al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost singurul ziar musulman din lume care a publicat caricaturi ale Charlie Hebdo.

A doua zi, justitia a dechis o ancheta impotriva celor doi editorialisti.

Caricatura il reprezenta pe profetul Mahomed cu ochii in lacrimi si tinand o pancarta pe care scria "Je suis Charlie".