Dennis Hastert, un fost "speaker" al Camerei Reprezentantilor SUA, a fost condamnat miercuri la Chicago la 15 luni de inchisoare pentru a fi platit ilegal bani unui barbat care il acuza ca l-a agresat sexual in timp ce era adolescent, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit presei locale, dupa efectuarea pedepsei, el va fi in libertate conditionata timp de doi ani, a precizat judecatorul Thomas Durkin, care a cerut de asemenea ca Hastert, 74 de ani, sa participe la un program special pentru delincventi sexuali.

Chiar inainte de pronuntarea pedepsei, Hastert, care a fost seful Camerei Reprezentantilor intre 1999 si 2007, a marturisit pentru prima data ca a abuzat de baieti cand era profesor intr-un liceu din Illinois (nordul SUA) si antrena echipa de lupte a scolii, in anii 1960 pana la inceputul anilor 1980.

"Ceea ce am facut a fost rau si regret... am profitat de ei", a declarat el, potrivit Chicago Tribune.

Procurorii au afirmat ca el a agresat sexual cel putin cinci baieti de 14 ani si mai mult.

Anul trecut, Hastert a pledat vinovat pentru a fi structurat in mod ilegal retrageri bancare pentru o suma totala de 3,5 milioane dolari, ceea ce i-a permis sa ascunda cui i-a trimis aceste fonduri. Banii erau destinati sa cumpere tacerea uneia dintre victimele sale, ca parte a unui acord amiabil.

Avand in vedere ca agresiunile sexuale au fost comise in urma cu peste 30 de ani si s-au prescris, numai infractiunea bancara a fost retinuta contra lui Hastert, noteaza France Presse.

In calitate de membru al Congresului, Dennis Hastert a votat mai ales impotriva unei legi favorabile homosexualilor. El a fost de asemenea criticat pentru ca nu a reactionat cand un alt ales, Mark Foley, a fost implicat intr-un scandal dupa ce a trimis mesaje cu caracter sexual unor baieti.