Orasul bulgar Pazardjik a interzis miercuri purtarea valului islamic integral in locurile publice, o masura inedita in Bulgaria, pe care aceasta municipalitate din sudul tarii a justificat-o prin ascensiunea pe plan local a salafismului, relateaza AFP.

Femei purtand niqab, la cumparaturiFoto: AGERPRES

Necunoscut in Bulgaria in urma cu putina vreme, niqab-ul s-a raspandit in ultimii trei ani in cartierul romilor din acest oras de 70.000 de locuitori, fief al imamului autoproclamat Ahmed Moussa, judecat din luna februarie pentru propaganda islamista radicala.

Cu 39 de voturi "pentru" si 2 "impotriva", consiliul municipal a decretat miercuri o interdictie privind "portul in locurile publice a vesmintelor si accesoriilor care acopera fata si impiedica identificarea persoanei", nerespectarea acesteia fiind pasibila de o amenda cuprinsa intre 300 si 1.000 de leva (150-500 de euro).

Bulgaria, majoritar ortodoxa, numara circa 13% musulmani, proveniti in principal din minoritatile turca si roma. Valul integral nu a fost niciodata purtat inainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafisti.

Ahmed Moussa si 13 dintre apropiatii sai sunt judecati din februarie, la Pazardjik, pentru propaganda in favoarea organizatiei Stat Islamic (SI) si sprijin logistic acordat jihadistilor europeni care pleaca spre Orientul Mijlociu. El a fost deja condamnat in doua randuri pentru derive islamiste.

Pornit din Pazardjik, fenomenul portului de val integral s-a raspandit in ghetourile de romi din alte trei orase din sud-estul Bulgariei.

O formatiune nationalista, Frontul Patriotic, care sustine guvernul de centru-dreapta de la Sofia, a prezentat recent o propunere de lege care interzice purtarea valului integral la scara nationala, sub pedeapsa unor amenzi dure si a privarii de ajutoare sociale. De asemenea, persoanele care incita la portul de niqab risca pana la 3 ani de inchisoare, potrivit acestei propuneri.