Parlamentul austriac a adoptat, miercuri, o lege ce restrange dreptul de azil, astfel incat guvernul de la Viena va avea de acum inainte baza juridica pentru a lua noi masuri care sa limiteze primirea refugiatilor, relateaza agentiile AFP, DPA si Reuters, citate de Agerpres.

Migranti - busculada la granita ungaro-austriacaFoto: Agerpres/EPA

Votul are loc dupa ce candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, a castigat duminica primul tur al alegerilor prezidentiale, obtinand 36,4% din voturi, pe fondul nemultumirilor electoratului austriac fata de sosirea masiva a migrantilor proveniti mai ales din Africa si Orientul Mijlociu.

Dupa ce anul trecut Austria a primit circa 90.000 de cereri de azil, la inceputul anului a fost adoptat un prim set de masuri pentru limitarea primirii migrantilor, plafonandu-se la 80 numarul zilnic al celor care pot depune cereri de azil si la 3.200 numarul celor care vor putea intra in fiecare zi pe teritoriul austriac pentru a-si continua mai departe calatoria catre alte state europene.

Noua lege adoptata miercuri limiteaza la cel mult trei ani dreptul initial de azil - masura deja aplicata in alte tari europene, inclusiv in Germania - si permite guvernului ca in anumite circumstante sa decreteze "starea de urgenta" migratorie, decizie in baza careia refugiatii vor putea fi opriti la granita, cu exceptia femeilor, a copiilor si a altor persoane vulnerabile. De asemenea, in perioada cat sunt in vigoare aceste masuri exceptionale, refugiatii opriti la granita nu vor putea primi azil, cu exceptia celor care pot dovedi ca sunt persecutati in tarile lor de origine.

Dar pentru a putea decreta starea de urgenta privind migratia, executivul austriac are nevoie de avizul parlamentului, care trebuie sa confirme faptul ca migrantii reprezinta o amenintare pentru siguranta si ordinea publica sau ca autoritatile sunt depasite de fluxul migrator.

Se va restrange de asemenea dreptul refugiatilor beneficiari de protectie subsidiara (un statut inferior celor de solicitant de azil) de a-si aduce familiile in Austria.

"Nu putem primi toata saracia din lume", a explicat noul ministru de interne, Wolfgang Sobotka, precizand ca guvernul nu ia aceste masuri "din placere, ci pentru ca alte tari nu-si fac datoria" in ceea ce priveste controlul fluxului de migranti.

Tot miercuri, presa austriaca a relatat despre inasprirea controalelor la granita cu Italia, unde ar putea fi ridicat un gard in trecatoarea Brenner, situata in muntii Alpi. Odata cu venirea primaverii a crescut semnificativ numarul migrantilor care traverseaza Marea Mediterana si debarca in Italia, multi dintre ei dorind sa-si continue de acolo calatoria catre alte state vest-europene.