Republicanul Donald Trump a castigat la diferente enorme in toate cele cinci state in care s-au tinut alegeri primare marti, iar democrata Hillary Clinton s-a impus confortabil in patru state, cedand doar Rhode Island catre Bernie Sanders, scrie The Guardian.

Rezultatele alegerilor primare din SUA de pe 26 aprilieFoto: New York Times

Trump a ajus sa aiba 949 de delegati din numarul de 1.237 necesar pentru a castiga nominalizarea partidului sau, el evoluand conform unuia dintre cele mai bune scenarii pentru obtinerea candidaturii.

Urmaritorul sau, Ted Cruz, este la mare distanta, cu 544 de delegati.

Donald Trump s-a declarat “nominalizatul prezumtiv” si le-a cerut concurentilor Ted Cruz si John Kasich sa iasa din cursa.

Hillary are 1.640 de delegati din cei 2.383 care ii trebuie pentru a fi trimisa de partidul democrat in cursa pentru Casa Alba.

Bernie Sanders, care are 1.331 de delegati, a transmis un comunicat in care vorbeste despre oferta democrata, omitand sa mai vorbeasca despre castigarea nominalizarii.

Trump a atacat-o pe democrata, spunand ca daca ar fi barbat nu ar obtine nici 5% dintre voturi.

Hillary a trimis si ea o sageata pe Twitter, facand apel la un viitor in care dragostea infrange ura (love trumps hate), un joc de cuvinte i care a folosit numele magnatului republican.