Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a anuntat marti seara ca nu exista un candidat pentru presedintia guvernului, la patru luni de la alegerile legislative, ceea ce va antrena dizolvarea Parlamentului si organizarea de noi alegeri in iunie, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Regele 'a constatat ca nu exista un candidat care sa dispuna de suficiente sustineri in camera deputatilor' pentru a obtine investirea, ceea ce conduce la aplicarea articolului din Constitutie care prevede organizarea de alegeri legislative, potrivit unui comunicat al palatului regal.

'In absenta candidatilor, nu avem alta alegere decat elaborarea unui decret de dizolvare a Parlamentului si care sa vizeze convocarea de alegeri', a explicat Patxi Lopez, presedintele Congresului (camera inferioara a parlamentului), in cursul unei conferinte de presa, dupa ce a precizat ca aceasta formalitate va surveni la 3 mai. Legea prevede ca scrutinul sa aiba loc 54 de zile mai tarziu, la 26 iunie.

Alegerile legislative din 20 decembrie au avut ca rezultat un parlament fragmentat intre patru mari partide: Partidul Popular (conservator), la putere, cu 123 de locuri, urmat de Partidul Socialist (90 de locuri), Podemos (65 de locuri) si Ciudadanos (40 de deputati). Aceste partide nu au reusit de atunci sa convina asupra formarii unui guvern de coalitie.