Qatarul, membru OPEC, a anuntat marti ca va elimina incepand cu luna mai subventiile la benzina si motorina, in momentul in care acest emirat va inregistra un puternic deficit bugetar, din cauza prabusirii cotatiei petrolului, scrie AFP.

In virtutea acestei decizii care urmeaza sa intre in vigoare in 1 mai, preturile carburantilor la pompa vor fi stabilite in functie de cotatia pe pietele internationale.

Acesta masura urmareste "sa asigure o mai buna utilizare a energiei si sa sensibilizeze consumatorii" asupra risipei, a declarat Mishaal Al-Thani, presedintele comisiei insarcinate cu evaluarea preturilor carburantilor.

In ianuarie, Qatarul majorase cu 30% pretul la benzina, care era puternic subventionata in aceasta bogata tara din Golf, cu unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din intreaga lume.

Afectata de caderea pretului la petrol cu circa 60% de la jumatatea anului 2014, Qatarul, care dispune si de zacaminte foarte mari de gaz natural, a prevazut un deficit de 12 miliarde de dolari in bugetul pentru 2016, primul in ultimii 15 ani.

Emiratele Arabe Unite, tara vecina cu Qatarul, au liberalizat recent pretul carburantului la pompa, in conditiile in care alte monarhii petroliere din Golf au anuntat reduceri de subventii la produsele petroliere.