Bogatul regat al Arabiei Saudite este in fata celor mai mari schimbari economice din istoria sa, autoritatile de la Ryadh prezentand un plan mai mult decat ambitios care isi propune sa indeparteze pana in 2030 tara de depedenta economica de petrol. Insa pentruy ca acest lucru sa se intample, regatul ultra-conservator trebuie sa dezvolte industrii alternative, sa deschida turismul, sa dea drepturi femeilor si sa impuna taxe unei populatii obinsuite sa primeasca numeroase subventii. Toate aceste lucruri sunt greu de realizat, insa mai tinerii membri ai familiei regale spun ca transformarile sunt necesare.

Cladirea Kingdom Tower din RyadhFoto: Wikipedia

Arabia Saudita a anuntat un plan ambitios pentru urmatorii 15 ani, obiectivul fiind diversificarea economiei regatului, care depinde foarte puternic de industria petrolului, la momentul in care preturile aurului negru sunt in cadere libera de circa doi ani. De la 100 dolari/baril acum doi ani, pretul a ajuns la 40 si Arabia Saudita simte presiunea.

Tara depinde de petrol, insa vrea sa se pregateasca pentru "era post-carbon", spune printul mostenitor Mohammed ben Salman, fiul regelui Salman care conduce tara de la inceput de 2015.

"Suntem dependenti de petrol, iar asta este un lucru periculos. Cred ca putem trai fara el chiar si in 2020", spune printul Mohammed, intr-o declaratie considerata extrem de optimista de presa internationala.

Regatul obtine din petrol 90% din veniturile bugetare si a fost nevoit sa se imprumute cu 10 miliarde dolari din cauza pierderilor cauzate de scaderea preturilor, fiind o premiera pentru ultimii 20 de ani. Acum, ambitiosul plan Vision2030 prevede dezvoltarea unor industrii alernative, cum ar fi cea electronica, a prelucrarii aluminiului sau cea auto, dar si deschiderea tarii catre turism. In prezent doar musulmani pot vizita tara pentru pelerinajul la Mecca.

Se doreste si cresterea substantiala a procentului de femei care pot lucra, regatul fiind celebru pentru interdictiile puse femeilor care ar dori sa munceasca in anumite sectoare. Cea mai cunoscuta interdictie, intens criticata in exterior, este condusul masinilor.

Printul Mohammed promite sa aduca tehnocrati tineri cu viziuni moderne si sa puna ordine in finantaele regatului dominate de haos. Statul sustine multe categorii sociale si nivelul taxelor este extrem de redus, cresterea acestora urmand sa fie o mare problema, cu risc de a deranja pacea sociala.

Autoritatile de la Ryadh au cheltuit enorm pe proiecte megalomanice, cum ar fi orasul King Abdullah Financial District in care au ajuns miliarde de dolari si care inca nu si-a dovedit utilitatea. Finantele vor trebui gestionate mult mai bine, iar planul are si acest lucru la obiective.

Regatul va vinde pe bursa aproximativ 5% din gigantul petrolier Aramco si se va dota cu un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari (1.777 miliarde euro), cel mai mare din lume, ca parte a acestui vast plan de reforme.

Araba Saudita are o suprfata de aproape zece ori mai mare ca Romania, iar populatia este de 30 milioane locuitori. Desi combustibilii s-au scumpit cu cateva zeci de procente, la "pompa" benzina este 0,21 euro/litru, iar dieselul, 0,18 euro.

Surse: Telegraph, Guardian