Primarul din Nisa, oras din sud-estul Frantei, a decis sa-l atace in justitie pe prefectul din departamentul sau, pentru a impiedica deschiderea unei moschei finantate de Arabia Saudita, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proprietarul cladirii - ministrul saudit al Afacerilor islamice, seicul Saleh bin Abdul-Aziz Al ash-Sheikh - "predica Sharia si a anuntat ca ar trebui distruse toate bisericile din peninsula panarabica", a afirmat primarul orasului Nisa, Christian Estrosi.

"Serviciile noastre de informatii sunt ingrijorate cu privire la acest lacas de cult", a adaugat primarul, membru al partidului Republicanii (formatiunea de dreapta condusa de Nicolas Sarkozy), facand referire la "fonduri straine necontrolate".

Christian Estrosi a obtinut luni unda verde din partea consiliului sau municipal pentru a demara aceste actiuni in instanta impotriva prefectului, care reprezinta guvernul francez in departamentul sau (Alpii Maritimi, n.r.).

Potrivit lui Estrosi, primar din 2008, "nicio autorizatie nu a fost acordata pentru acest lacas de cult", un proiect initiat in 2002, in timpul mandatului predecesorului sau, si el de dreapta.

Prefectul Adolphe Colrat a autorizat recent, cu anumite conditii, deschiderea moscheii Institutului En-Nour, a carei constructie, inceputa in iulie 2002, s-a incheiat in noiembrie. El a cerut ca moscheea "sa nu depinda in niciun fel de o influenta straina", asociind "colegialitatea reprezentativa a cultului musulman din Nisa si din departament".

La randul sau, consilierul municipal al opozitiei socialiste, Patrick Allemand, l-a acuzat pe primar ca "alimenteaza populismul". "Este un demers de stigmatizare, aratati cu degetul o comunitate", a sustinut el.