Astronautul britanic Tim Peake a alergat duminica pe o banda rulanta instalata la bordul Statiei Spatiale Internationale, la 400 de kilometri deasupra Pamantului, in timp ce mii de oameni participau la maratonul de la Londra. Cand acestia se pregateau sa ia startul, Tim Peake a inceput numaratoarea inversa intr-un mesaj video.

Tim Peake, record la maraton in spatiuFoto: ESA

"Hello, Londra! Gata de alergare?", a intrebat Tim.

Astronautul, care a purtat greutati pentru a compensa lipsa gravitatiei in spatiu, a afirmat intr-un mesaj trimis dupa cursa ca a parcurs cei 42 de kilometri ai maratonului in timp ce Statia Spatiala a facut un traseu de 100.000 de kilometri.

Tim Peake este al doilea astronaut care alearga clasica distanta in spatiu, dupa Sunita Williams, care a alergat maratonul de la Boston in 2007 in 4 ore, 23 de minute si 10 secunde.

Dar, britanicul a depasit acest record, terminand cursa in 3 ore, 35 de minute si 21 de secunde, potrivit unei estimari de pe site-ul Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Cartea Recordurilor a consemnat performanta pe site-ul sau unde a confirmat ca "astronautul ESA Tim Peake a inregistrat un nou record... la cel mai rapid maraton pe orbita".

Tim Peake, in varsta de 44 de ani, s-a antrenat la bordul ISS pentru acest maraton. Este primul britanic de la bordul statiei si si-a inceput misiunea de sase luni in luna decembrie, anul trecut.

"A fost o experienta de neuitat", a comentat astronautul intr-o declaratie difuzata de organizatorii competitiei.

Kenyanul Eliud Kipchoge si-a pastrat titlul la maratonul de duminica de la Londra unde a obtinut un timp de 2 ore, 3 minute si 4 secunde.