Miscarea rebela kurda PKK a declarat pentru BBC ca este gata sa-si intensifice luptele impotriva Turciei, deoarece Ankara incearca sa-i inconjoare pe rebeli. Liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Cemil Bayik a declarat ca presedintele Recep Tayyip Erdogan "escaladeaza acest razboi".

"Kurzii se vor apara pana la sfarsit, atat timp cat Turcia are aceasta atitudine - desigur, PKK va escalada razboiul", a spus el.

Un consilier al presedintelui Erdogan a exclus orice negocieri cu PKK. Consilierul prezidential turc Ilnur Cevik a declarat pentru BBC ca PKK "incearca sa creeze un stat separat in Turcia - aceasta este pur si simplu secesiune".

Cand a fost intrebat daca a existat vreo sansa de negociere, el a raspuns: "In momentul de fata, nu".

Cu toate acestea, liderul PKK insista: "noi nu vrem sa ne separam de Turcia si sa infiintam un stat". "Vrem sa traim in interiorul granitelor Turciei pe cont propriu... Lupta va continua pana cand drepturile innascute ale kurzilor sunt acceptate".

Zona de sud-est a Turciei este lovita de cateva luni de un val de violente odata cu intensificarea confruntarilor intre fortele turce si rebelii separatisti kurzi.

Un acord de incetare a focului intre armata turca si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost incalcat in iulie anul trecut, pe fondul acuzatiilor reciproce in urma stagnarii negocierilor de pace.

Peste 40.000 de persoane au murit in conflict dupa ce PKK a inceput insurectia armata, in 1984. PKK, care sustine ca lupta pentru autonomia kurzilor din regiune, este considerata organizatie terorista de catre Turcia, Uniunea Europeana si SUA.