Politia australian a arestat si pus sub acuzare un adolescent care planuia un atac terorist la comemorarile debarcarii australienilor si neo-zeelandezilor la Gallipoli in timpul primului razboi mondial, comemorari la care au participat mii de persoane, transmite Reuters.

Tanarul de 16 ani a fost arestat aproape de casa lui din Sydney si a aparut in fata unui tribunal pentru minori, judecatorii fiind informati si ca acesta a incercat sa faca rost de o arma.

Numele lui nu a fost facut public pentru ca este minor, iar el risca inchisoare pe viata.

ANZAC Day (25 aprilie), este o sarbatoare majora in Australia si Noua Zeelanda, marcand prima batalie majora in care au luptat soldati din ambele tari, in timpul primului razboi mondial, la Gallipoli, in Turcia.

In ciuda esecului campaniei impotriva fortelor Imperiului Otoman, in care au murit peste 11.000 de militari, a ajuns sa fie vazuta ca un moment formator pentru identitatea nationala atat in Australia cat si in Noua Zeelanda si acum este o zi de comemorare a soldatilor morti din ambele natiuni in conflictele ulterioare.

Mai multi adolescenti au fost arestati in Australia in ultimii ani si acuzati de terorism, inclusiv cinci tineri ce ar fi planuit un atac la comemorarea ANZAC de anul trecut, politia spunand ca se inspirau din miscarea Statului ISlamic.