Jurnalista olandeza de origine turca Ebru Umar, care fusese retinuta de politia turca in noaptea de sambata spre duminica la domiciliul sau din statiunea turca Kusadasi pe motiv ca l-a insultat pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a fost eliberata dupa cateva ore, anunta AFP.

Jurnalista a anuntat ca este libera, dar nu are voie sa paraseasca teritoriul Turciei.

Ebru Umar a scris recent o analiza foarte critica la adresa liderului turc, publicata de cotidianul olandez Metro, din care a postat fragmente pe Twitter.

In articolul respectiv, ea a a citat, in sprijinul auzatiilor pe care i le-a adus lui Erdogan, un email trimis de consulatul general turc d e la Rotterdam catre turcii care locuiesc in regiunea Rotterdam in care le cerea sa semnaleze toate insultele exprimate pe retelele sociale la adresa sefului de stat turc. Emailul a provocat o controversa. Consulatul a invocat ulterior "o neintelegere".

Premierul Rutte s-a declarat "uimit" de acest demers "straniu", cerand explicatii Ankarei.

Procesele pentru insulte la adresa lui Erdogan s-au inmultit de la alegerea sa la sefia statului turc, in august 2014, un semn, potrivit criticilor, al unei derive autoritare.

Aproape 2.000 de actiuni in justitie au fost lansate in Turcia, fiind vizati atat artisti si jurnalisti cat si perosne fara legatura cu aceste domenii.

Sanctiunile impuse pentru aceasta infractiune sunt limitate, in cele mai multe cazuri, la pedeapsa cu inchisoare cu suspendare, insa o femeie a fost condamnata pe 20 ianuarie la unsprezece luni de inchisoare pentru un gest obscen la adresa lui Erdogan in timpul unui protest desfasurat in martie 2014.