Uniunea Europeana manifesta prea putina solidaritate fata de tarile din Europa Centrala si de Est, este de parere presedintele polonez Andrzej Duda. Declaratia liderului polonez vine in contextul in care Polonia a fost, la randul sau, acuzata de lipsa de solidaritate din cauza refuzului de a primi refugiati. "Uniunea Europeana este puternică, dar slăba la nivel deciziilor, asta este problema sa astăzi. Poate că aceasta vine din faptul că UE, în general, manifestă prea puțină solidaritate", a afirmat Andrzej Duda intr-un interviu acordat agentiei poloneze PAP si citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu există suficientă solidaritate în ce privește înțelegerea situației noastre, tarile din Europa Centrala și de Est. Altfel spus, țări care au intrat relativ recent în UE și care încearcă să ajungă din urmă țările bogate din Occident. Noi căutăm să imbnatatim nivelul de trai pentru ca tinerii să nu fie obligați să isi caute loc de muncă în afara țării pentru un salariu decent, care să le permită un trai normal", a adaugat Andrzej Duda.

Presedintele polonez a adaugat ca este vorba despre "chestiuni importante pentru suveranitatea statelor, precum politica energetica și cea a materiilor prime", el facand astfel aluzie la gazoductul Nord Stream, care transportă gaze rusești spre Europa de Vest via Marea Baltică si este un proiect nepopular la Varșovia, precum și la politica Bruxellesului de reducere a utilizării cărbunelui.

Andrzej Duda a tinut insa sa precizeze ca atat pentru el, cat si pentru "marea majoritate a polonezilor, Uniunea Europeana are o valoare imensa".

Andrzej Duda a fost ales presedinte al Poloniei anul trecut, din partea partidului de guvernamant Lege si Justitie (PiS), conservator.

Relatiile dintre Polonia si Bruxelles s-au racit dupa venirea la putere a acestui partid conservator, dupa o serie de reforme considerate controversate, in special cele privind Tribunalul Constitutional din Polonia (echivalentul Curtii Constitutionale) si mass-media publice din aceasta tara.