Statele Unite au achizitionat vineri de la Iran 32 de tone de apa grea in cadrul acordului istoric in dosarul nuclear, in ziua in care secretarul american de stat, John Kerry, si ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, urmeaza sa discute la New York despre chestiunea sensibila a ridicarii sanctiunilor impotriva Teheranului, relateaza AFP, citata de Agerpers.

"Aceasta tranzactie", in valoare de 8,6 milioane de dolari, "va aduce industriei SUA un produs crucial, permitand in acelasi timp Iranului sa isi vanda surplusul de apa grea", a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

El a dat asigurari ca "acest material nu este radioactiv si nu prezinta niciun pericol pentru securitate" si ca va fi "revandut in urmatoarele saptamani" pe piata americana in scopuri industriale si de cercetare stiintifica.

Achizitia acestei cantitati de apa grea este prezentata la Washington ca facand parte din acordul de la Viena privind problema nucleara iraniana, semnat la 14 iulie 2015 intre marile puteri si Teheran.

Acordul a intrat in vigoare la 16 ianuarie si prevede, in contrapartida la controlul international asupra programului nuclear iranian, relaxarea sanctiunilor economice care apasa pe umerii Iranului si reintegrarea progresiva a acestei tari in economia mondiala.

Pentru a discuta din nou despre acest dosar, Kerry si Zarif, ministri de externe ai unor guverne care nu mai au relatii diplomatice din 1980, se intalnesc inca o data vineri la New York.

Cei doi oficiali au avut marti o intrevedere la sediul ONU de la New York. Kerry a vorbit despre 'progrese' in discutiile lor privind 'beneficiile' pe care le-ar putea avea Iranul dupa punerea in aplicarea a acordului de la Viena, criticat in cele doua tari.

In Iran, opozantii presedintelui Hassan Rohani considera ca acest control asupra programului nuclear a fost impus fara suficiente beneficii financiare pentru Republica Islamica. In SUA, republicanii din Congres sunt impotriva dorintei presedintelui Obama de a reintegra Teheranul in sistemul financiar si monetar international.

Teheranul s-a plans in ultimele zile de reticentele bancilor si companiilor americane, europene sau asiatice in a face comert cu Iranul. Companiile americane se tem sa nu fie afectate de legislatia draconica din SUA, care continua sa sanctioneze Iranul pentru 'sprijinul adus terorismului' si pentru programul sau de rachete balistice.