Circa 150 de imigranti ajung zilnic in Grecia, in barci, venind dinspre Turcia, dupa o pauza de o luna, indicand faptul ca "inchiderea ermetica" acestei rute spre Europa pare sa fi esuat, a anuntat vineri Organizatia pentru Migratie (IOM), potrivit Reuters.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

"Sosirile in Grecia, care scazusera la zero luna aceasta, incep sa creasca din nou. In ultimele trei zile, am avut 150 de persoane ajungand zilnic (...). Arata ca ruta ar putea fi reluata", a declarat purtatorul de cuvant al IOM, Joel Millman, in cadrul unei informari de presa sustinute la Geneva.

"S-ar putea datora vremii, s-ar putea datora mai multor lucruri, s-ar putea datora faptului ca traficantii devin mai creativi", a aratat reprezentantul IOM.

Pe de alta parte, premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri ca solicitarile Turciei ridica obstacole unei misiuni NATO in Marea Egee pentru combaterea retelelor criminale de traficanti care duc imigranti si refugiati in Europa, precizeaza agentia de presa.

In cadrul unui discurs sustinut la Atena dupa o intalnire cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Tsipras a declarat ca printre obstacole se numara si faptul ca nu acorda acces operational deplin in regiune.

"Grecia va intreprinde toate eforturile astfel incat misiunea NATO sa contribuie la solutia crizei", a declarat Tsipras.

"Din pacate, este clar ca obstacolele (...)apar din cererile si pozitiile unilaterale ale Turciei. Solicitari si pozitii care, din pacate, sunt de asemenea exprimate printr-o crestere a activitatilor care ne incalca spatiul aerian", a adaugat premierul grec.

NATO si-a trimis in martie navele in apele grecesti si turcesti ale Marii Egee. NATO a anuntat joi ca numarul de migranti si refugiati care traverseaza marea dinspre Turcia a ascazut semnificativ insa traficantii pot schimba rapid rutele iar autoritatile nu trebuie sa reduca prematur eforturile de securitate.