Parlamentul bulgar a adoptat joi, cu o larga majoritate, introducerea votului obligatoriu, in speranta de a limita absenteismul si cumpararea de voturi, scrie AFP.

Noua lege, adoptata cu 109 voturi pentru, 74 impotriva si zece abtineri, se va aplica inclusiv la alegerile prezidentiale din octombrie.

Guvernul de dreapta a argumentat ca votul obligatoriu va intari legitimitatea alesilor, in conditiile in care rata de participare nu a atins decat 48,6% la alegerile parlamentare din octombrie 2014, un minim istoric de la revenirea Bulgariei la democratie, in 1990.

Acest vot urmareste si sa limiteze efectul cumpararii de voturi, o practica endemica in aceasta tara.

Dar singura sanctiune pentru cei care nu voteaza este stergerea din registrul alegatorilor, cu posibilitatea de reinscriere imediata.

Pentru analistul Andrei Raicev de la institutul Gallup, absenta oricarei sanctiuni financiare reprezinta un "compromis stupid" si va diminua considerabil efectul legii.

Doar cateva tari europene au introdus votul obligatoriu, printre care Belgia si Grecia, unde insa absenta nu este sanctionata, practic.