Germania solicita Belgiei inchiderea temporara a doua reactoare nucleare, din motive de securitate, dupa ce a adresat o solicitare similara Frantei in cazul unei centrale nucleare de la frontiera celor doua state, transmite Associated Press, citata de Mediafax.

Centrala nucleara de la Doel, BelgiaFoto: Captura YouTube

Germania, care planuieste sa-si inchida toate reactoarele nucleare din tara pana in 2022, avertizeaza in privinta chestiunilor de securitate legate de centralele nucleare din alte state europene.

Ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, a cerut Belgiei miercuri sa incheie activitatea de la doua reactoare nucleare, Tihange 2 si Doel 3, "pana cand chestiunile legate de securitate sunt clarificate".

Oficialii germani au invocat ingrijorari privind fisuri in structura reactoarelor, motiv pentru care au fost inchise timp de doi ani, dar si-au reluat activitatea in decembrie anul trecut, scrie Le Figaro.

Hendricks a declarat intr-un comunicat ca solicitarea de inchidere a celor doua reactoare nucleare "constituie un semnal puternic de alarma, ca masura preventiva", iar, daca va da curs cererii, "Belgia va demonstra ca trateaza cu seriozitate ingrijorarile exprimate de Germania".

Guvernul de la Berlin a solicitat deja Frantei sa-si inchida cat mai repede posibil cea mai veche centrala nucleara din tara, din localitatea Fessenheim, de la granita cu Germania.