Presedintele Egiptului, Abdel Fatah al-Sisi, a cerut miercuri ca politistii vinovati de abuzuri sa fie pusi imediat sub acuzare, la o zi dupa moartea unui vanzator ambulant de ceai, ucis de un agent dupa o disputa legata de pretul unui pahar cu ceai, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Politistul a fost arestat, potrivit unui responsabil din cadrul serviciilor de securitate, in timp ce cateva zeci de persoane manifestau la locul tragediei, care a avut loc intr-o suburbie din estul capitalei Cairo, scandand "politistii sunt criminali".

In cursul unei intalniri, desfasurata miercuri, cu ministrul egiptean de interne, Magdy Abdel Ghaffar, si in prezenta unor comandanti ai politiei, Al-Sisi a reamintit "necesitatea" ca toti politistii si cetatenii vinovati de abuzuri sa fie trasi la raspundere, potrivit unui comunicat al presedintiei.

Abuzurile politistilor au fost unul din principalii factori ai declansarii revoltei populare care a pus capat regimului Hosni Mubarak la inceputul lui 2011, insa aceste practici au devenit din nou comune sub presedintele Abdel Fatah al-Sisi.

Dupa ce fostul sef al armatei, actualul presedinte Al-Sisi, l-a destituit pe predecesorul sau islamist, Mohamed Morsi, in 2013, el este acuzat de organizatiile pentru apararea drepturilor omului ca se afla in fruntea unui regim represiv.

ONG-urile pentru apararea drepturilor omului denunta frecvent disparitii ale opozantilor, torturi si batai crunte puse in seama serviciilor de securitate. Recent, presedintele Abdel Fatah al-Sisi in persoana a cerut politistilor sa dea dovada de retinere si le-a atras atentia ca vor avea "de dat socoteala", dupa mai multe cazuri de morti brutale in comisariate.