Belgia a decis sa puna capat controalelor sistematice la granita cu Franta, la doua luni dupa ce le-a reintrodus pentru a impiedica un eventual aflux de migranti care parasesc tabara improvizata ("jungla") din Calais (nordul Frantei), a anuntat miercuri cabinetul ministrul belgian de interne, Jan Jambon, citat de AFP.

Aceste controale sistematice, restabilite pe 23 februarie de-a lungul frontierei dintre provincia belgiana Flandra de Vest (nord-vest) si departamentul francez Nord, vor fi inlocuite cu "controale directionate si mobile", a precizat cabinetul, citeaza Agerpres.

Decizia belgiana a fost calificata "bizara" de ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, iar Belgia a trebuit in repetate randuri sa notifice in mod corespunzator Comisiei Europene aceasta masura, prevazuta de Codul frontierelor Schengen, care garanteaza in principiu libera circulatie a persoanelor in 26 de tari europene.

Ulterior, Belgia si-a reinnoit notificarile, ultima avand termen limita ziua de vineri.

In prima saptamana de controale sistematice, Belgia a returnat pe teritoriul Frantei 619 persoane, insa nicio tabara improvizata similara celei de la Calais nu a fost infiintata in ultimele luni in comunele turistice de pe teritoriul limitrof belgian.

Controalele vor fi efectuate de-a lungul axelor cunoscute ca locuri de trecere pentru migrantii care doresc sa ajunga ilegal in Marea Britanie, potrivit Ministerului de Interne.