Echipe de comando americane si kurde au efectuat un raid impotriva unui responsabil militar cu rang inalt al gruparii Statul Islamic in Irak, care potrivit autoritatilor kurde a fost ucis, transmite AFP, citata de Agerpres.

Purtatorul de cuvant al fortelor americane in Irak, colonelul Steve Warren, nu a confirmat moartea lui Suleiman Abd Shabib al-Jabouri in cursul acestei operatiuni din nordul Irakului, insa miercuri a afirmat, intr-o teleconferinta cu jurnalistii acreditati la Pentagon, ca individul era "unul dintre emirii (comandantii) militari ai SI si un membru al consiliului de razboi al SI".

"Faptul ca Al-Jabouri a fost indepartat va slabi reteaua de comanda a SI si va avea un impact asupra capacitatii lor de a coordona atacurile si a organiza apararea in bastioanele SI", a adaugat ofiterul american, aflat la Bagdad.

La randul sau, Consiliul de securitate al regiunii autonome a Kurdistanului (KRSC) a facut cunoscut intr-un comunicat ca emirul a fost omorat in cursul acestui raid efectuat luni. Cunoscut, de asemenea, sub numele Abu Saif, el raspundea in principal de operatiunile SI la sud de Mosul, a precizat KRSC, subliniind ca au mai fost ucisi doi dintre aghiotantii ai sai.

Raidul a fost desfasurat de luptatori kurzi sprijiniti de fortele speciale americane, desfasurate pentru a elimina sau a face prizonieri lideri ai SI din Irak si Siria.