Justitia norvegiana i-a dat castig de cauza miercuri extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane in 2011, in cadrul procesului intentat statului norvegian in care a invocat conditii de detentie "inumane", transmite AFP.

Anders Breivik efectuand salutul nazistFoto: Captura The Telegraph

"Curtea (...) a ajuns la concluzia ca regimul de incarcerare implica un tratament inuman al lui Breivik", a estimat tribunalul Oslo, aratand ca extremistul de 37 de ani a fost supus unui regim de izolare timp de aproape 5 ani, ceea ce incalca Art.3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Judecatoarea Helen Andenaes Sekulic a respins totusi al doilea punct al plangerii lui Breivik, privind comunicatiile sale cu exteriorul, domeniu acoperit de articolul 8 al aceleiasi Conventii.

Extremistul in vasta de 37 de ani, care se afiseaza acum drept neo-nazist, a cerut ridicarea restrictiilor asupra corespondentei sale si asupra vizitelor pentru a putea coresponda cu simpatizantii sai, perspectiva respinsa de autoritati pentru probleme de securitate.

Breivik a fost condamnat in 2012 la 21 de ani de inchisoare pentru uciderea a 8 persoane, prin detonarea unei bombe in apropierea sediului Guvernului din Oslo, si apoi a 69 de persoane, in mare parte adolescenti, deschizand focul asupra unei tabere de vara a tinerilor laburisti din Insula Utoya.

Deghizat in politist, Breivik a vanat timp de peste o ora peste 600 de tineri prinsi pe Insula Utoya.

Pedeapsa poate fi prelungita cat timp este considerat periculos.

Amintim ca Breivik sta intr-o celula cu 3 camere, cu televizor si calculator, insa fara acces la internet. Are dreptul sa iasa in curte pentru exercitii fizice. Se intalneste doar cu gardienii si cu personalul medical - avocatul sau poate sa i se adreseze prin sticla.