Senatul italian a respins marti doua motiuni de cenzura impotriva guvernului lui Matteo Renzi depuse de partidele de opozitie din cauza unei afaceri de conflict de interese care a provocat luna trecuta demisia unui ministru, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Ministrul industriei Federica Guidi si-a dat demisia la 31 martie dupa ce interceptari realizate in cadrul unei investigatii au indicat ca partenerul ei i-a cerut sa-i promoveze interesele de afaceri, inclusiv adoptarea unei legislatii pentru impunerea unui proiect de foraj petrolier in care era implicat.

Dupa aceste dezvaluiri, Miscarea Cinci Stele (M5s) si partidele de opozitie de dreapta au depus doua motiuni de cenzura impotriva guvernului de centru-dreapta al lui Renzi.

In cele din urma, motiunea M5s a fost respinsa cu 183 de voturi impotriva si 96 pentru, iar cealalta cu 180 de voturi impotriva si 93 pentru. Rezultatul este unul asteptat, in contextul in care majoritatea coalitiei lui Renzi este perceputa drept una suficient de solida pentru a rezista provocarilor opozitiei, noteaza DPA.

Motiunile invocau stagnarea economiei, esecul guvernului in a controla migratia, precum si aservirea membrilor sai intereselor bancilor si marilor afaceri.

Sondajele recente indica insa faptul ca sprijinul public pentru Renzi e in scadere, chiar intr-un moment in care premierul se pregateste pentru doua lupte politice cheie: alegerile locale din iunie si un referendum asupra reformei constitutionale in octombrie.

Potrivit unui sondaj difuzat luni de canalul La7, democratii lui Renzi ar iesi pe locul doi intr-un scrutin general, cu 30,1% din voturi, daca opozitia de centru-dreapta s-ar uni intr-o singura lista care ar atrage 30,6% din voturi.