Jurnalistului german Volker Schwenck i-a fost refuzata intrarea in Turcia. Corespondentul de presa al primei televiziuni de stat germane a fost oprit pe aeroportul din Istanbul, in drumul sau de la biroul de presa ARD din Cairo catre zona de frontiera turco-siriana, unde voia sa stea de vorba cu refugiatii sirieni. Din aeroport, Schwenck a trimis pe Twitter fotografia notificarii referitoare la "entry ban" si "inadmisibilitatea" sa ca pasager. Mesajul trimis de Schwenk: "Statia terminus Istanbul. Intrare in Turcia refuzata. Numele meu e in consemn. Sunt jurnalist. E o problema?"

Dupa cum relateaza Tagesschau.de, Schwenck "se afla intr-un spatiu de expulzare din aeroportul din Istanbul", fiind retinut da autoritatile turce. Momentan nu ar exista o motivare a consemnului sub care se afla jurnalistul german. Ambasada germana din Turcia, ca si ministerul de externe german au fost instiintate de incident. Pana la aceasta ora nu exista explicatii din partea oficialitatilor turce.

Volker Schwenck (n. 1967) a studiat filologia si filosofia la Konstanz, ulterior lucrand pentru diferite ziare si posturi de radio. Din 1995, el lucreaza pentru studiorile regionale SWR, pentru ca in 2007 sa fie trimis corespondent de presa la Geneva. In anul 2011, face reportaje din Libia, in timpul "primaverii arabe", iar in 2013 este trimis ca sef al biroului de presa al ARD din Cairo. In cadrul acestei noi insarcinari de presa, el transmite stiri si reportaje referitoare la lumea araba, despre criza din Irak din 2014, din regiunile kurde, Sudan si din zonele afectate de razboiul civil din Siria.

Turcia condusa de presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla pe locul 149 din 180 de tari monitorizate de Reporteri fara Frontiere. Sunt mentionate presiuni asupra mass-mediei critice la adresa guvernului si presedintelui turc, molestari ale jurnalistilor si protestantilor pentru libertatea presei, fara ca impotriva fortelor de ordine care au intervenit brutal sa se deschida vreo ancheta. Mai sunt mentionate reglementari stricte ale internetului, ca si blocada totala a accesului la Twitter, in martie 2014.

In timpul summit-ului UE-Turcia din luna martie a acestui an, justitia turca a pus sub tutela judiciara agentia de presa Cihan.

La fel procedase anterior si cu cel mai mare ziar de opozitie, Zaman. Politia a facut chiar uz de gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a patrunde in sediul cotidianului.

In 25 martie a inceput procesul redactorului-sef, Can Dundar, si al sefului redactiei din Istanbul, Erdem Gul, de la cotidianul Cumhuriyet, "care fusesera arestati preventiv timp de trei luni, sub acuzatia neprobata de spionaj si terorism", dupa cum mentioneaza Reporteri fara Frontiere. Daca vor fi condamnati, pe cei doi jurnalisti ii asteapta detentie pe viata. Solidarizandu-se cu jurnalistii, Reporteri fara Frontiere au initiat o petitie online si aduna semnaturi in sprijinul acestora.

Suparat pe Curtea Constitutionala, care decisese anterior scoaterea din arest preventiv a celor doi jurnalisti, presedintele Erdogan a adus in discutie "extinderea definitiei terorismului din Codul Penal in asa fel incat sa-i includa si pe jurnalisti, academicieni si parlamentari." "Intre teroristii care poarta arme si bombe si cei care, de pe pozitia lor, isi pun titlul sau pixul la dispozitia teroristilor, pentru ca acestia sa-si atinga telul, nu este nicio diferenta," ar fi declarat Erdogan in presa, citat de Reporteri fara Frontiere.

Jurnalistii critici din Turcia sunt, de ani buni, urmariti pe baza legislatiei antitero, iar activitatea de investigatie le este blocata prin acuzatii de "apartenenta la organizatii teroriste", chiar si atunci cand acestia relateaza doar despre conflictul cu comunitatea kurda din Turcia.

Consemnul jurnalistului german de la ARD, Volker Schwenck, vine la cateva zile dupa ce in Germania si in Turcia s-a declansat scandalul satirei comediantului Jan Boehmermann (tot de la o televiziune germana de stat, ZDF). Acesta l-a luat in deradere pe presedintele Erdogan printr-o poezie numita "Critica de ocara" (Schmahkritik), despre care am relatat aici.

Peste putine zile, cancelarul Angela Merkel va face o vizita in Turcia, in regiunea Geziantep, in apropierea careia s-au semnalat recent atacuri cu rachete. Acestea sunt atribuite militiilor Statului Islamic, care se pare ca tintesc un lagar de refugiati.