Autoritatile elvetiene au suspendat procedura de naturalizare pentru familia a doi adolescenti musulmani sirieni care refuza sa dea mana cu profesoarele lor, din motive religioase, a anuntat marti administratia cantonului Basel-Provincie (nordul Elvetiei), scrie AFP.

Purtatorul de cuvant al administratiei a precizat ca procedura, demarata in ianuarie, a fost suspendata saptamana trecuta.

Decizia a fost adoptata dupa scandalul declansat in urma cu doua saptamani dupa ce doi fii ai unui imam, in varsta de 14 si 15 ani, au refuzat sa dea mana cu profesoara lor, asa cum este obiceiul in scolile elvetiene.

Adolecentii, care invatau intr-o scoala din localitatea Therwil, au explicat ca, potrivit islamului, un barbat nu trebuie sa atinga o femeie din afara familiei. Cel mai tanar dintre cei doi frati a explicat intr-un interviu ca a aflat despre aceasta regula privind o predica pe internet.

In fata refuzului lor, conducerea scolii le-a acordat o scutire, provocand o furtuna de proteste in Elvetia.

Ministrul de Interne, Simonetta Sommaruga, a subliniat ca strangerea mainii "face parte din cultura noastra" si a apreciat ca refuzul celor doi elevi "nu poate fi acceptat in numele libertatii de credinta".

Federatia Organizatiilor Islamice din Elvetia (FOIS) a precizat ca o strangere de mana intre un barbat si o femeie este "permisa din punct de vedere teologic".

Autoritatile cantonale au decis in cele din urma sa solicite o expertiza juridica, al carei rezultat urmeaza sa fie anuntat in scurt timp.

Tatal celor doi adolescenti, imam intr-o moschee controversata din Baden, a ajuns in Elvetia in 2001, din Siria, dupa ce a cerut azil.

Biroul cantonal pentru migratie, insarcinat cu solicitarile de naturalizare, a convocat familia pentru a lamuri conditiile in care tatal a beneficiat de statutul de solicitant de azil.