Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, si-a exprimat luni dorinta ca "un tratat refondator al Uniunii Europene" sa fie adoptat in urmatorii doi ani, relateaza AFP, informeaza Agerpres.

"În acest moment de refondare, ce trebuie să facem concret? Trebuie să avem un adevărat tratat refondator, acesta este lucrul la care fac apel, este ceea ce trebuie să pregătim în următoarele 18 luni", a pledat ministrul în cursul unei întâlniri cu studenții de la College d'Europe de la Bruges.

El și-a exprimat speranța ca "acest tratat, acest demers, să facă obiectul dezbaterilor democratice în marile țări europene".

"Avem șansa ca în 2017 să avem alegeri generale în Franța și în Germania în același moment, cu un calendar apoi care ne aduce trei ani de acțiune, în acest interval trebuie să construim refondarea", a subliniat Macron, vorbind despre "reîntinerirea" unei Europe care "a îmbătrânit profund (...) pentru că nu mai visăm la ea".

Macron a vorbit apoi despre "un plan de bătaie care trebuie pregătit în 18-24 de luni" în vederea acestei refondări, care ar include o mai mare convergență între marile economii ale UE, inclusiv în ceea ce privește subiectele sociale - pensii, asigurări sociale, salariul minim, etc.

"Nu putem avansa spre o mai mare integrare a acestei inimi a Europei fără ca, în domeniile social și fiscal, să avem într-un fel aceeași strategie, dar una accelerată față de cea pe care am avut-o în privința subiectelor monetare, adică să aducem într-o zonă de convergență economiile noastre", a estimat el.

"Nu putem să continuăm să gestionăm Europa după ureche, de manieră aproximativă", a mai spus ministrul francez, făcând apel la "regăsirea unui proiect de mare putere, adică o voință de a-i face pe unii să avanseze, nu știu câți". Din punctul lui de vedere, "a avea un obiectiv pentru câțiva este un element de stabilizare pentru toți".

Emmanuel Macron și-a exprimat apoi regretul, cu prilejul unei dezbateri organizate la Bruxelles de Politico, pentru absența încrederii care domnește în prezent în relațiile dintre statele membre ale UE.

"Absența încrederii este probabil unul dintre lucrurile care otrăvește Uniunea Europeană în prezent", a apreciat favoritul socialist din ultimele sondaje franceze.

Pentru a-l liniști pe partenerul german, care atrage atenția de mai mulți ani asupra ritmului lent al reformelor din Franța, Emmanuel Macron a pledat pentru o "accelerare" a acestora și pentru o consolidare bugetară a țării.

La începutul lui martie, în săptămânalul francez L'Express, Emmanuel Macron a pledat deja pentru o reorientare a proiectului european în următorii ani, estimând că "dacă vom continua să nu facem nimic, Uniunea Europeană și zona euro se vor prăbuși".