Pedeapsa cu moartea va putea fi aplicata de justitia din China in dosarele de coruptie de cel putin trei milioane de yuani (410.000 euro), au anuntat luni autoritatile judiciare, ceea ce inseamna ca inculpatii declarati vinovati pentru astfel de capete de acuzare ar putea fi executati, scrie AFP.

Campania anticoruptie a fost anuntata de presedintele Xi Jinping in urma cu peste trei ani, dar niciun caz de oficial executat pentru coruptie nu a fost anuntat pana acum.

Ori, Curtea populara suprema si Parchetul popular suprem - cele doua institutii care coordoneaza activitatea procurorilor - au precizat ca mita sau deturnarea de fonduri de trei milioane de euro sau mai mult reprezinta "sume extrem de considerabile", scrie agentia oficiala China Noua.

Persoanele declarate vinovate pentru astfel de acuzatii pot fi condamnate la moartea in caz de "circumstante deosebit de agravante", daca actiunile lor "au avut repercusiuni sociale extrem de daunatoare si genereaza pierderi foarte importante in interesul statului si al poporului", potrivit sursei citate, care vorbeste despre o "clarificare juridica".

Pedeapsa capitala nu este pronuntata automat si ramane la aprecierea tribunalelor, care se afla insa sub controlul strict al partidului unic.

Pei Xianding, judecator la Curtea Suprema, afirma, intr-o scrisoare remisa China Noua, ca sistemul judiciar va aplica pedeapsa cu moartea "de o maniera hotarata".

Un prag fusese anterior fixat in 1997, prevazand pedeapsa cu moartea in cazuri de coruptie in care erau implicate sume mai mari de 100.000 de yuani, dar nu a fost aplicat niciodata si s-a renuntat la el anul trecut.

Campania anticoruptie lansata de Xi a dus la caderea a zeci de capete de inalti responsabili politici si militari, precum si a unor directori de companii de stat, dar cele mai dure pedepse au fost cele cu moartea, dar cu suspendare, comutate in inchisoare pe viata.

Fostul ministru al Cailor Ferate, Liu Zhijun, a fost condamnat in 2013 la pedeapsa capitala cu suspendare, comutata anul trecut in inchisoare pe viata, dupa ce a acceptat mita in valoare totala de 60 de milioane de yuani.