Deputatii brazilieni au deschis duminica seara calea destituirii Dilmei Rousseff de catre Senat, cu o majoritate zdrobitoare, iar mandatul impopularului lider de stanga pare ca atarna acum de un fir de par, scrie AFP.

Dilma Rousseff si Lula da SilvaFoto: Captura YouTube

In mai, un vot al majoritatii simple a senatorilor ar fi suficient ca presedinta sa fie pusa sub acuzare pentru "crima de responsabilitate" si alungata de la putere timp de maxim 180 de zile, in asteptarea verdictului final pentru destituirea sa, cu o majoritate de doua treimi.

Vicepresedintele Michel Temer, 75 de ani, fostul sau aliat si acum inamic politic, si-ar asuma in acest caz prerogativele prezidentiale si va forma un guvern de tranzitie.

Om politic discret, Temer este aproape la fel de nepopular ca si Rousseff. Partidul sau centrist, PMDB, este zguduit si el de scandalul de coruptie de la Petrobras. Propriul sau nume a fost citat de mai multi inculpati.

Duminica seara, deputatii au votat cu 367 de voturi pentru destituire, 25 mai multe decat cele necesare (342, doua treimi). Doar 137 de deputati, in majoritate de stanga si extrema stanga, au votat impotriva destituirii.

Acuzata ca a cosmetizat conturile publice in 2014, anul realegerii sale, si in 2015 de ascunderea amplorii crizei economice, Dilma Rousseff neaga un delict de "responsabilitate".

Inaintea votului de duminica, ea a anuntat ca va lupta "pana in ultimul minut".

Fosta luptatoare de gherila torturata in timpul dictaturii si mostenitoarea politica a fostului sef de stat Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010) a intrat in istorie in 2011, cand a devenit prima femeie presedinte al Braziliei.

Ea risca acum sa i se alature lui Fernando Collor de Mello, singurul presedinte brazilian demis, pentru coruptie, in 1992.

Rousseff urmeaza sa sustina un discurs in cursul zilei de luni.

"O batalie s-a declansat intre un guvern incompetent, sustinut de un partid care si-a tradat idealurile, si o opozitie ipocrita, condusa de un legislator acuzat de coruptie, Eduardo Cunha", a rezumat analistul politic Sylvio Costa.