Alain Finkielkraut, unul dintre cei mai cunoscuti filozofi francezi contemporani, a fost huiduit si scuipat in acest weekend la protestul miscarii Nuit Debout - manifestanti care se aduna in fiecare seara, de la sfarsitul lunii martie, in Place de la Republique din centrul Parisului, cerand sfarsitul capitalismului si un nou tip de politica. Desi protestatarii spun ca nu sunt nici partizani ai dreptei, nici ai stangii politice, protestele se bucura de sustinerea stangii radicale. Alain Finkielkraut, caruia i s-a strigat "fascistule!", i-a numit si el, la randul sau, fascisti pe manifestanti, scrie Le Parisien.

Un video de la manifestatie postat pe retelele de socializare surprinde momentul in care Alain Finkielkraut paraseste Place de la Republique, in timp ce este insultat de o tanara.

Filozoful a insistat si asupra faptului ca, daca nu ar fi fost pazit, ar fi fost linsat. Acest lucru a fost confirmat si de sotia sa, care a adaugat ca Alain Finkielkraut a fost scuipat.

Incidentul a fost comentat de politicienii francezi, dreapta si extrema dreapta vazand o dovada a "sectarismului" miscarii Nuit Debout.

Protestele Nuit Debout au inceput pe 31 martie, in Piata Republicii din centrul Parisului. Ele s-au extins apoi in alte 60 de orase franceze, dar si in orase din Belgia si Spania, potrivit The Independent.

Nuit Debout se descrie ca fiind o miscare a cetatenilor care "nu au nicio revendicare", insa se declara impotriva capitalismului si a globalizarii.