Pe fondul cresterii considerabile a cererii si ofertei, piata schimburilor valutare a inregistrat un adevarat boom in octombrie 2007, arata un raport al Bancii Rusiei, citat de cotidianul Novie Izvestia. In primul rind, euro a doborit citeva recorduri ca valoare fata de dolar. In al doilea rind, a fost consemnat cel mai mare volum de operatiuni cu moneda unica europeana din 2007.

Pe de alta parte, pentru prima data in doar o luna cetatenii au cumparat peste 1 miliard de euro. Ceea ce nu inseamna, precizeaza publicatia mentionata, ca dolarul a intrat intr-o dizgratie absoluta.

Cererea pentru devizele americane a crescut comparativ cu luna precedecenta cu 6%, dar in cazul euro, acest indicator a fost de 45%. Ca urmare, in structura cererii cumulata ponderea bancnotei verzi s-a redus la 63% fata de 70% in septembie, in timp ce euro a crecut pina la 37%, cu 7% mai mult fata de luna anterioara.

In total, rusii au cumparat in octombrie de la casele de schimb cu 20% mai multa valuta decit in septembrie, adica 16,48 miliarde dolari.

Analistul Aleksadr Osin este de parere ca aceasta schimbare de atitudine din partea oamenilor se datoreaza actiunilor Bancii centrale. „Banca a inceput sa ofere valuta, simtind nevoie de ruble din cauza crizei de lichiditati”, a spus el.