Un avion militar american de recunoastere a fost interceptat de un avion de vanatoare rus "in mod periculos si neprofesionist" in timpul unui zbor de rutina efectuat in spatiul aerian international de deasupra Marii Baltice, a anuntat sambata Pentagonul, potrivit AFP.

Avioane militareFoto: Captura YouTube

"Avionul american opera in spatiul aerian international si in niciun moment nu a patruns pe teritoriul rus", a afirmat o purtatoare de cuvant a Pentagonului, Laura Seal, precizand ca incidentul dintre aparatul american, un Boeing RC-135, si cel rus, un avion de vanatoare Suhoi Su-27, a avut loc joi.

Este cel de-al doilea incident produs in zona in aceasta saptamana intre armatele americana si rusa. Avioane rusesti au survolat in mod constant distrugatorul american USS Donald Cook saptamana aceasta, in special marti, cand un bombardier Suhoi Su-24 a trecut la numai noua metri pe deasupra navei, intr-o "configuratie de atac simulata", potrivit Centrului european de comanda al armatei americane. Rusia a negat insa caracterul provocator sau imprudent al actiunii.

"Aceste interceptari aeriene periculoase si neprofesioniste pot, in mod potential, rani grav toate echipajele de piloti implicate", a apreciat Laura Seal, referindu-se la cel mai recent incident, cel de joi.

Si, "mai grav, actiunile periculoase si neprofesioniste ale unui singur pilot pot, in mod potential, provoca o escaladare inutila a tensiunilor intre tarile noastre", a adaugat ea.

"Au existat incidente repetate incepand de anul trecut cu avioane militare ruse care s-au apropiat suficient de mult de alte vehicule aeriene si maritime pentru a ridica serioase preocupari de securitate, iar astfel de comportamente ne ingrijoreaza foarte tare", a adaugat Pentagonul.

Armata rusa dezminte ca ar fi interceptat un avion militar american in mod "periculos"

Duminica, armata rusa a dezmintit ca ar fi actionat in mod "periculos", asa cum afirma Washingtonul, cand un avion de vanatoare rus a interceptat joi un avion militar de recunoastere american deasupra Marii Baltice, informeaza AFP.

"Informatiile din presa internationala cu privire la o asa-zisa apropiere periculoasa a unui avion rus Su-27 de un avion de recunoastere american RC-135 pe cerul de deasupra Marii Baltice nu corespund realitatii", a reactionat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.

Armata rusa sustine ca obiectivul sau a fost sa identifice o aeronava "necunoscuta care se indrepta in mare viteza spre frontiera rusa".

"Dupa contactul vizual cu avionul rus Su-27, (aparatul) RC-135 si-a schimbat traiectoria intr-o directie opusa frontierei ruse", a explicat ministerul rus in comunicat, adaugand ca "intreg zborul avionului rus s-a desfasurat in stricta conformitate cu regulile internationale".

Aceste incidente intervin in conditiile in care relatiile dintre Moscova si Washington s-au deteriorat puternic in urma mai multor conflicte, precum cel din estul Ucrainei si cel din Siria.