Mii de belgieni au iesit in strada, duminica, in Bruxelles, pentru a participa la marsul "contra terorii", pentru a-si manifesta solidaritatea fata de victimele atentatelor teroriste de pe 22 martie, soldate cu 32 de morti, relateaza RTBF, preluat de Mediafax.

Mars contra terorii in BruxellesFoto: Captura YouTube

Marsul a debutat putin dupa ora locala 14.00 (15.00 - ora Romaniei) de la Gara de Nord, de unde a plecat un prim grup de 3.200 de persoane, potrivit politiei belgiene, care s-a intalnit cu un al doilea grup provenind din Molenbeek, de circa 1.000 de persoane.

Participantii la marsul "contra terorii", intitulat "Toti Impreuna", au inaintat pana la Piata Bursei, unde se afla memorialul victimelor atentatelor teroriste de pe 22 martie, comise pe aeroportul Zaventem si statia de metrou Maelbeek din Bruxelles.

In Piata Fontainas, au luat cuvantul familii ale victimelor, membri ai securitatii si angajati ai aeroportului Zaventem. Familiile victimelor vor fi primite de premierul belgian, Charles Michael si viceministrii belgieni.

Potrivit politiei, circa 7.000 de persoane au participat cu calm la demonstratii, printre acestia aflandu-se si diversi oameni politici din Belgia.

Manifestantii au depus flori la memorialul victimelor si poarta pancarte cu mesaje precum "Daech, inceteaza. Belgia nu-ti apartine", utilizand un acronim pentru reteaua terorista Stat Islamic care a revendicat atentatele teroriste de pe 22 martie.

Marsul fusese programat initial pe 27 martie, in weekendul de dupa atentate, dar a fost anulat dupa ce autoritatile belgiene au solicitat amanarea manifestatiei din motive de securitate.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, si de primarul Bruxellesului, Yavn Mayeur, au solicitat atunci amanarea marsului din motive de securitate, motivand ca "politistii nostri sunt mobilizati in cadrul anchetelor, care sunt prioritatea absoluta, dar ne dorim ca manifestatiile sa se desfasoare in cele mai bune conditii".

Desi marsul "contra terorii" a fost anulat din motive de securitate, intre 500 si 1.000 de persoane au venit, cu toate acestea, la Piata Bursei. Circa 450 de manifestanti violenti, imbracati in negru si cu cagule, au venit atunci sa protesteze in cadrul reuniunii, autonumindu-se "huligani", cel mai probabil sustinatori de extrema-dreapta, potrivit martorilor de la fata locului.Politistii au intervenit cu tunuri de apa asupra protestatarilor.

Treizeci si doua de persoane au murit si circa 300 au fost ranite, dupa ce doi atacatori kamikaze s-au detonat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles si un altul la statia de metrou Maelbeek marti dimineata, pe 22 martie. Atentatele au fost revendicate de reteaua terorista Stat Islamic, la scurt timp dupa atentate, printr-o postare online, iar dupa trei zile le-au revendicat prin doua inregistrari video.