Un solicitant de azil iranian, dintr-un centru de detentie din insula Nauru, unde sunt trimisi imigrantii care ajung in Australia, a fost condamnat la 12 luni de inchisoare dupa ce a incercat sa se sinucida in centrul respectiv, relateaza Mediafax citand Reuters.

In baza politicii dure pe tema migratiei a Australiei, toti solicitantii de azi care incearca sa ajunga in tara pe cale maritima sunt trimisi in centre de detentie instalate in insula Nauru - din Pacificul de Sud, situata la 3.000 de kilometri nord-est de Australia - sau pe insula Manus din Papua Noua Guinee.

Organizatiile umanitare pentru drepturile omului, inclusiv si Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati, au criticat conditiile dure din centrele de detentie, care au dus la declansarea de proteste violente printre detinuti.

Barbatul iranian, care are o fiica de opt ani in centrul de detentie, a pledat, vineri, vinovat la acuzatiile de tentativa de sinucidere, primind o pedeapsa de 12 luni inchisoare cu suspendare, potrivit unui comunicat al guvernului din Nauru.

Guvernul din Nauru sustine ca decizia de condamnare a barbatului este o modalitate "de a descuraja alte persoane, care ar intentiona sa se raneasca, sa evite sanctiunile incalcarii legii si sa obtina ceea ce isi doresc".

Insa oficiali australieni, printre care Partidul Ecologist, au condamnat sambata decizia guvernului din Nauru.

Un purtator de cuvant al Departamentului australian pentru Imigrare si Protectia Frontierelor a explicat ca toti imigrantii care sunt trimisi in Nauru sunt supusi legislatiei tarii respective.