Papa Francisc viziteaza sambata insula elena Lesbos vizita avand ca scop sustinerea refugiatilor si atragerea atentiei asupra liniei intai din aceasta criza. Liderul Bisericii Catolice petrece sambata cinci ore pe insula elena impreuna cu liderul ecunemic al lumii ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu I si cu Arhiepiscopul Atenei si intregii Grecii, Ieronymos II.

Papa Francisc pe insula LesbosFoto: Captura YouTube

"Este o calatorie putin diferita de celelalte. Este o calatorie marcata de tristete (...) Ne confruntam cu cea mai grava criza umanitara dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat Francisc presei in timpul zborului.

Sute de mii de refugiati, multi fugind de razboiul din Siria, au ajuns in ultimul an pe insulele din Egee, dar, potrivit unui plan destul de contestat, Uniunea Europeana a inceput luna aceasta sa-i retrimita pe noii veniti inapoi in Turcia.

Papa a vorbit in mai multe randuri in favoarea refugiatilor, facand apel la bisericile catolice din toata Europa sa preia familii de migranti.

Prima sa calatorie de cand a devenit pontif, in 2013, a fost pe insula siciliana Lampedusa, care, ca si Lesbos, a fost destinatia a sute de mii de migranti.

Intr-una din interventiile sale pe aceasta tema, in februarie, Papa Francis a indemnat, tarile europene, foarte divizate din cauza crizei refugiatilor, sa gaseasca un "raspuns unanim" si "sa distribuie in mod echitabil sarcinile" in acest caz.